Türk İslam Sanatları İhtisas Okulu

Türk İslam Sanatları Merkezi
20 Yılı aşkın bir süredir sanat ve meslek edindirme kursları alanında hizmet veren İSMEK (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi) sadece mesleki eğitimlerle sınırlı kalmadan insanların sanat hayatına ışık tutacak eğitimleri de imza atmaktadır. İstanbul’da bir ilk diyeceğimiz uygulamalardan biri ise Üsküdar’da bulunan Türk İslam Sanatları İhtisas Okuludur. Detayları yazının devamında bulacaksınız.

Sanat Eğitimleri

Selami Ali Mahallesi, Gazi Caddesi, No:22, Bağlarbaşı
0216 334 91 28

Arapça ve Osmanlıca Kursları
Evet arkadaşlar İstanbul’da sadece Üsküdar ilçesinde bulacağınız Türk İslam Sanatları Merkezi adres bilgileri yukarıda yer almakta olup, ayrıca branşları her iki merkezin ayrı ayrı olarak belirtilmiştir. Temel eğitimlerin verildiği şubede ilk dikkat çeken kurslardan birisi Arapça ve Ecdadımız Osmanlı’nın kullandığı lisan ola Osmanlıca eğitimleri içermektedir.

Hüsn-i Hat (Hat Sanatı)
İslami yazı anlamına da gelen Hüsn-i Hat özellikle Osmanlı döneminde en önemli sanat alanlarından biri olup, öyle ki bu işin mektebi bulunuyordu. Günümüzde kurslarda öğrenme imkanı bulacağınız Hat Sanatı Talik, Divani, Nesih ve Sülük gibi islami yazılardan birini öğrenerek icra edilmektedir. Özellikle camilerde dualar genelde hat sanatı ile yazılmakta olup, Arapça bilen insan bile okumakta zorlanabilir. 264 Saat sürecek olan kurslarda sizde Hüsn-i Hat sanatını temel seviyede öğrenebilirsiniz.

kaligrafi
Yine hat sanatına benzer bir sanat alanı fakat bu sefer yazılar genelde Latince harfler ile yapılmaktadır. Harflerin uzatılarak ve şekil verilerek yapılması işlemidir.

Ney Eğitimi
Bir diğer eğitim ise tasavvuf müziğin en önemli çalgılarından biri olan Ney ile karşımıza çıkmaktadır. Özellikle HZ Mevlana’nın yaşadığı dönemde çok usta Neyzenler olduğu bilinmektedir. Tüm müzik aletlerinde çalmak olarak tabir edilirken Ney’de ise üflemek şeklinde tabir edilir. Ney üflemek isteyen bireyler Türk İslam Sanatları Merkezinde 424 saat sürecek olan kurslarda öğrenebilmektedir.

Tezhip
Görsel açıdan yine büyük beğeni toplayan bir sanat dalı Tezhip genelde el yazması eserler yad hat sanatı ile yapılmış levhaları renklendirme amacı taşımaktadır. Uygulama esnasında genelde altın yaldız ve boya kullanılmaktadır. Sizde Tezhip sanatını öğrenmek isterseniz eğer 640 saat sürecek olan kurslarda biraz sabırlı bir eğitime hazır olmalısınız.

Ebru
En farklı ve özgün sanat dallarından biri sanırım Ebru olmalıdır. Tekne içinde yer alan suyun kitre dediğimiz madde ile yoğunluğu artırılmaktadır. Daha sonra ise fırçalardan yararlanarak suyun içine özel boyalar serpilmektedir. Tekne içerisinde oluşan damlacıkları şekillendirerek desen vermek gerekiyor. Oluşan bu deseni ise daha sonra kağıda yansıtma şeklinde uygulanan bir tür süsleme sanatıdır.

Sedef Kakma
Yine çok özgün bir sanat dalı sedef kakma sedef dediğimiz istiridye türünden deniz kabukları olup, bunları toplayarak şekil verilmektedir. Daha sonra ise büyük ölçüde ahşap alanlara delik açarak yada oyarak yerleştirmektedir. Osmanlı döneminde daha çok cami kapılarına uygulanan bu sanat günümüzde Baston (Asa) süslemelerinde sıkça tercih edilmektedir.

Çakıl Taşlarıyla Resim
Resim denince insanın aklına ilk olarak yağlı boya, guaj, karakalem çalışmaları gelmektedir. Bu seferki oldukça farklı olup, Çakıl Taşlarıyla Resim yapmayı öğreneceksiniz. İlk olarak karakalem çalışması öğretilmekte olup, devamında ise hazırladığımız karakalem çalışması üzerine çakıl taşlarını tutkal ile yapıştırmayı öğreneceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir