Türkiye’de yaşayan insanların %70 gibi büyük bir bölümü tüketici sınıfında yer almaktadır. Çünkü tüketicinin tanımı mal veya hizmetleri bedeli karşılığında alan kişi olup, bu arada aldığınız mal yada hizmetin belirli bir maddi değeri yoktur. 10 TL’de olabilir, 10.000 TL’de olabilir. Bize düşen mutlaka bilinçli bir tüketici olmak ve haklarımızı çok iyi bilmektedir. Bu şekilde ülkemizde hızla artan dolandırıcılık olaylarını halk olarak önlemiş oluruz. Tüketiciye sağlanan hakları öğrenmek isteyenler için sanat ve meslek edindirme kurslarında ücretsiz eğitimler verilmektedir. Bu alanda eğitim veren kurumlardan biride İstanbul’un en büyük ücretsiz kursları İSMEK olup, Tüketici Hakları Eğitimi branşında sadece 4 saat sürecek kurslara katılmanızı öneririz.
İsmek Tüketici Hakları Kursu
Sadece 4 saat sürecek bir kurs yani eğitim merkezine sadece bir defa gelerek zihniniz tüketici haklarına dair bir çok bilgi ile geri döneceksiniz. Bu şekilde bilgilenen sadece siz olmayacak aynı zamanda çevrenizi de bilgilendirme imkanı bulacaksınız. Evet arkadaşlar ücretsiz olarak sunulan bu eğitimi İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde bulabilirsiniz. Şimdi dilerseniz eğitimde ele alınacak konulara bir göz atalım. Modüllere baktığımızda Alışveriş, Tüketicinin Korunması, Tüketici Hakları, Karar Süreci ve Davranışlarına dair modüllerde eğitim verilecek olup, hazır olan modüllerden kısa kısa detaylar aktarmak istiyorum.
Tüketici Bilinci: Eğitimin ilk aşamasında tüketici bilinci oluşturmak adına evrensel tüketici hakları baştan sona öğretilmektedir. Aynı şekilde bizlere düşen görev ve sorumluluklar yine bu aşamada yer almaktadır.
Alışverişte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Bir diğer konumuz ise en çok sıkıntı yaşadığımız alan alışveriş olup, bilinçli alışveriş için bilmeniz ve uymanız gerekenleri öğreneceksiniz. Mal alımında dikkat edilmesi gerekenler, alışveriş öncesi, sırası ve sonrasında yapmanız ve yapmamanız gerekenleri öğreneceksiniz.
Giyim Eşyaları Tüketicilerin en çok sorun yaşadığı alanlardan biri giyim alışverişleri olup, eğitimin 2. modülü ilk olarak giyim alışverişlerinde tüketici hakları ile başlamaktadır. Giyim eşyası almadan önce dikkat edilmesi gerekenler ile hazır giyim etiketlerinde kullanılan bilgi ve sembollerin ne anlama geldiği anlatılacaktır. Bu sembollere dikkat etmediğinizde size sağlanan haklardan mahrum kalabilirsiniz.
Elektrik ve Elektronik Aletler En çok sıkıntı yaşanan alanların biride elektronik alanında olup, her evin ihtiyacı olan bu ürünleri daha güvenli bir şekilde almak için size detaylı bir eğitim verilecektir. Beyaz eşya almadan önce dikkat edilecekler ile alımı esnasında dikkat edilmesi gerekenleri göreceksiniz. Buzdolabı, Çamaşır ve Bulaşık Makinesi ile Fırın ve Elektrikli Süpürge alırken size sağlanan tüketici hak ve sorumlulukları bu kısa süreli eğitimlerde bulacaksınız.
Gıda Maddeleri Alışveriş modülünün son aşamasında kursiyerlere gıda maddeleri ile ilgili sağlanan tüketici hak ve sorumlulukları öğretilmektedir. Alışveriş öncesi, sırası ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ile alışveriş yaptığınız yerlerin süpermarket, pazar ve manavlara göre değişen haklarınızı öğreneceksiniz. Diğer modüller henüz hazır olmadığı için detaylarını aktarma imkanı bulamıyoruz. Fakat sizlere tüketici hakları ile ilgili en çok merak edilen hususlarda bilgi vermek istiyorum.
Evrensel Tüketici Haklarınızı Öğrenin
Bu tür kurslara katılma imkanı olmayanlar içinde hazırlamış olduğumuz sayfada Türkiye’ninde 1985 yılında taraf olduğu Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları Bildirgesine göre en temel 9 hakkınızı öğrenmeniz için hazırladığımız Tüketici Hakları bilgisine aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
https://www.ismekkurs.com/wp-content/uploads/2014/09/evrensel-tuketici-haklari.pdf
Taksitli Satışlarda Toplam Ücret Artırılamaz
Yaşanan şikayetlerin ilk sırasında taksitli satışlar olup, mutlaka sözleşme imzalamanız ve sözleşmenin tarihine çok dikkat etmeniz gerekir. Bu şekilde yapılan alışverişlerde toplam ücret artırılamaz. Alıcı 7 gün içerisinde ihtarname çekmemesi halinde ise ürünü almış ve kabul etmiş sayılır.
Tüketici Kredilerinde Faiz Artırımı Yapılamaz
Mensubu olduğumuz Müslümanlık dininde haram kabul edilmesine karşın her gün binlerce insanın bulaştığı krediler yine en çok şikayet alan sorunlar arasında gelmektedir. Tüketici haklarına baktığınızda başvuru esnasında belirtilen faiz oranı daha sonra hiç bir şekilde değiştirilemez yani banka tarafından artırılamaz. Aynı şekilde müşteri borcun bir bölümü yada tamamını vadesinden önce ödemek isterse faiz ve komisyonlarda indirim yapmak zorundadır. Yani erken ödeme ile bazı indirim haklarını mutlaka kullanın.
Ayıplı Malları 15 Gün İçinde İade Edebilirsiniz
Aldığınız her türlü ürün sorunsuz olmalıdır. Aldığınız andan itibaren 15 gün içerisinde tespit edeceğiniz kusurlar için 15 gün içerisinde satıcıya bilgi vererek ürünü iade edebilir yada değiştirilmesini sağlayabilirsiniz. Üründeki kusur gizli bir yerde olması halinde ise bu süre 2 yıla kadar çıkmaktadır.
Kapıdan Satışlarda Cayma Bildirim Belgesi Almayı Unutmayın
Ticaret bir çok şekilde yapılmakta olup, onlardan biride evlerimize kadar gelen satış ve pazarlama görevlileridir. En çok yaşanan şikayetlerden biride kapıdan satış olup, aslında burada gözden kaçan husus müşterinin satıcıdan cayma bildirim belgesi almaması sonucu kaynaklanmaktadır. Kapıdan satışlarda satışı yapan taraf müşteriye 7 gün içerisinde alımdan caymasını sağlayacak şekilde cayma bildirim belgesi vermesi gerekir. Yani müşteri hiç bir gerekçe göstermeden 7 gün içerisinde ürünü satıcıya iade ederek ücretini geri alabilir.
Garanti Belgesine Dikkat Edin
Özellikle elektrik ve elektronik eşyalarda gerekli olan garanti belgesi mutlaka imzalanmış olması gerekir. Garanti süresi 1 yıldan az olamaz, firmanın uygulamasına göre fazla olabilir. Yani garanti süresi en az 1 yıl olması gerekmektedir.
Tüketici Hakları Dernekleri
Yaşadığınız sorunu satıcı ile çözememeniz haklinde yardım alabileceğiniz bir çok Tüketiciyi Koruma Dernekleri bulunmaktadır. Bunların başında TÜKODER gelmekte olup, 1990 yılında beri yaklaşık 50 şubesi ve 20.000’den fazla üyesi ile hizmet vermektedir. AB (Avrupa Birliği) tarafından da desteklenen bu dernek düzenlediği kampanyalar ile zamlar ve kredi kartı soygununa dikkat çekmektedir. Bu derneğe ulaşmak için 0212 349 85 10 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Tabii ki TÜKODER bu alanda tek olmayıp, benzer şekilde hizmet verem bir çok dernek bulunmaktadır. TÜDEF, TÜDER, TU-MER, TTKD, TBKD gibi 10’dan fazla dernek sizlere destek olmaktadır.
Tüketici Hakem Heyeletleri
Asıl sorununuzu çözecek olan merci Tüketici Hakem Heyetleri olup, her ilçede en az bir tane bulunmaktadır. Yer olarak genelde Kaymakamlık binasında hizmet veren bu kurumlara bizzat başvuru yaparak yaşadığınız sorunu çözüme kavuşturabilirsiniz. Yapmanız gereken bu merkezlere giderek dilekçe ile başvuru yapmaktır.
İlçe Hakem Heyetleri ve İl Hakem Heyetleri Nedir?
Konuya son vermeden önce yine önemli bir detayı aktarmak istiyorum. Yaşadığınız yerde ilçe ve il hakem heyetleri bulunmakta olup, bunların hizmet alanı yaşadığınız sorunun miktarı ile alakalıdır. Yaşadığınız sorun 2320 TL’ye kadar bir miktar ise ilçe hakem heyetlerine başvuru yapacaksınız. Yaşadığınız sorun 2320 TL ile 3.480 TL arasında bir rakam ise il hakem heyetlerine başvurmanız gerekir.
Tüketici Mahkemeleri Nedir?
Tüketici hakem heyetleri belirli bir miktara kadar işlem yapmakta olup, 3480 TL ve üzeri işlem yapılan sorunlarda başvurmanız gereken merci Tüketici Mahkemeleri olup, imkanınız varsa mutlaka bir avukattan danışmanlık hizmeti almalısınız.