Arapçası Zeheb olan Tezhib kelime anlamı olarak altınlamak, altınla bezemek anlamına gelmektedir. Osmanlı döneminde çok önemli sanat dallarından olan Tezhip özellikle Hüsn-i Hat eserlerinin etrafını altın yaldızla bezeme amaçlı kullanılmıştır. Altın yaldız yada farklı boyalarla yapılan bu sanatı icra eden erkeklere mühezzip, kadınlara ise mühezzibe denmektedir. Son yıllarda özellile üzerinde durulan Tezhip sanatı üniversitelerin sanat bölümlerinden öğretmenler yetiştirilmeye başlanmıştır. Aynı zamanda ülkemizin çeşitli noktalarında bulunan sanat ve meslek kursları ile ücretsiz tezhip kursları açılmaya başlanmıştır. Onlardan biride sayfada detaylarını ele alacağımız İsmek tezhip kursu olup, 16 yaş ve üzeri herkese ücretsizdir.
İsmek Tezhip Kursu
1996 Yılından beri sayısız başarıya imza atan İsmek özellikle ecdadımızın mirası olan sanat eserlerinide yaşatmanın gayreti içerisindedir. 400’e yaklaşan branş sayısı ile dünyada bir ilk olan İsmek Tezhip Kursu 640 saat sürecek eğitim ile sizde bir mühezzip yada mühezzibe olabilirsiniz. Sabır ve emek gerektirenn Tezhib sanatı geniş çaplı eğitimlerden oluşmaktadır. Bu kapsamda eğitim süresi oldukça geniş olup, bir kaç ay sürecek bir süreçten oluşmaktadır. Eğitimlerde tezhip sanatı ve tezhip için kullanılan malzelemeler, temini ve kullanım teknikleri öğretilmektedir. Bu aşamadan sonra ise basit motif ve yaprak çizimleri ile geleneksel desen yapım aşamasına geçilmektedir. Gelişmiş yapraklar ve tırnaklı yaprakların yapımı ile devam edecek olan eğitim müteakibinde ağaç motifleri, kır çiçekleri ve hata yi motiflerini öğretmektedir. Bulut ve basit geometrik motiflere ek olarak aynı zamanda hayvansal motifler ve rumi motiflerinin uygulanışı öğretilmektedir.
Tezhip Malzemeleri Nelerdir?
Diğer sanat dallarına göre biraz farklı olan tazhip malzemeleride yine oldukça farklılık göstermektedir. Tezhip sanatında kullanılan en önemli madde altın olup, günümüzde varaklar halinde alınan altın eskiden varaklar haline getirmek için ciddi zaman harcanırdı. Altının ezme toz haline getirme işlemi olan varak fırça ile kullanılabilmesi için gereklidir. Çünkü esere altının kendisini değil sıvı haline getirilmiş halini kullanacağız.
Tezhip Fırçası
Sanatın en önemli ana malzemesi altın olduğundan bahsettik bir diğer olmazsa olmazı ise fırça olup, eskiden yavvvu kedilerin kılından yapılmış olan ve kullanıldığı yere göre isim alan fırçalar bulunmaktaydı. Günümüzde tezhip fırçaları samur kılından yapılmakta olup, tahrir fırçası, zemin fırçası ve toz haline getirilen altını esere sürmek için kullanılan altın fırçası bulunmaktadır.
Yukardaki iki önemli malzemeye ek olarak tezhip sanatında kullanılan boya, kağıt ve mühre dediğimiz malzemeler bulunmaktadır. Büyükşehirlerde kolayca bulabileceğiniz tezhip malzemeleri kullanım tekniklerini yukarda bahsi geçen İsmek’in tezhip kurslarından profesyönel şeklilde öğreneceksiniz.
Ücretsiz Tezhip Kursları Nerede Bulunur?
İsmek’in tezhip kursu oldukça geniş kapsamlı olup, İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde bulma imkanınız vardır. Kayıtları online yapılan İsmek Online sayfasından bir tıkla başvuru yapabilirsiniz. 16 Yaş ve üzeri herkese açık olan bu kurslar aynı zamanda tamamen ücretsizdir.