Özellikle son yıllarda ivme kazanan Türk sineması yeni yeteneklerinde ortaya çıkmasını sağlıyor. Bir filmin başarılı olması oyuncu ve yönetmenlerin yeteneği kadar o filme yön veren senaryonunda büyük önemi vardır. Filmi baştan sona metin ile şekillendiren senaristler o filmin izlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Aslında herkes senaryo yazabilir, bunun için sakin kafa ile olayları kurgulamak, kendi içinizde kahraman yada kahramanları hayal ederek onlarla hayali bir hayat kurmakla olur. En başarılı senaryo yazarı her zaman kitap ve roman yazarlarıdır. Bir çok sinema filmi ve diziler romanlardan esinlenerek sinemaya uyarlanır. Sizde başarılı bir senarist olmak isterseniz sizlere bu alanda ilk adımı atmanızı sağlayacak olan ücretsiz senaryo yazarlığı kursu öneriyoruz.
ismek Senaryo Yazarlığı Kursu
Bir hikayeyi oluşturmak ve onu sinemaya uyarlayabilmek için gerekli tüm bilgileri öğreneğiniz Senaryo Yazarlığı Kursu 288 saat sürecek eğitimlerden oluşmaktadır. Bu eğitimi alacak insanlara özellikle sürekli yazılı ve görsel basının takibi ve incelikleri, nedenleri örnekleri ile aktarılmaktadır. Yine aynı şekilde hazırlayacağınız senaryoda yararlanmak için kaynak taraması konuları ele alınmaktadır. Yazınızda akıcı ve planlı yazma tekniklerini öğreneceğiniz kurslarda ayrıca anayasal hak ve sorumluluklara dikkat ederek toplum kurallarına dikkat ederek senaryo yazımını öğreneceksiniz. Senaryonun temel öğeleri, içerik evreleri ve dramatik yapısına dikkat ederek yazmayı öğrenecek ve keyifli bir mesleğin ilk adımını burada atmış olacaksınız.
Senaryo Nasıl Yazılır?
İşin teknik yönleri zaten İsmek’in senaryo yazarlığı kurslarında detaylıca öğretilecek olup, geri kalan kısmı tamamen sizin yetenekleriniz ve hayata bakış açınıza kalmaktadır. Öncelikle neyseniz o olursunuz, sakın farklı kalıplara girmeye çalışmak yerine yazacağınız hikaye, senaryodada kendinizi ortaya koymalısınız. Senaryo şekli olarak yüzlerce profil sayılabilir. Senaryonun ciddiyeti olmayıp, kimisi aşk filmleri yazarken kimisi bilim kurgu, komedi, dram yada yaşanmış olaylar ile güncel olayları ele alan senaryolar yazabilir. Öncelikle siz kendi içinizdeki yapıyı keşfetmeli, nelerden hoşlandığınızı bilmelisiniz. Örnek Kemal Sunal filmlerinde kullanılan senaryolar o dönemin bazı konularını eleştirmeyi ele almaktadır. Bunu mizahi bir dille aktardığı için karşıt bir görüş oluşturmuyor. Ama bunu ciddi bir şekilde oynasalar insanlar arasında ayrışmaya neden olur.
Kimler Senaryo Yazabilir?
Okuma yazma bilen herkes senaryo yazabilir, bu doğuştan bir yetenek olmayıp, aynı zamanda insanın severek yapabileceği bir sanat dalıdır. Kişi yazmayı, hayal etmeyi, hayal kurmayı, hayallerini canlandırmayı başarabiliyorsa senaryo yazmanın temeli bulunuyor demektir. Aslında hepimiz ansızın küçük senaryolar yazarız. Hoş olmasada bazen yalan söylemek için hemen bir plan yaparız. Aslında oda küçük bir senaryo olup, filmin bir parçası gibi kabul edebilirsiniz. Yazacağınız her sayfa senaryo filmin 1 – 1,5 dakikasını oluuşturmaktadır. Dikkat etmeniz gereken konuya başlangıç ve bitiş aşamasıdır. Ortadan girmek, ortadan çıkmak yerine güzel bir başlangıç ve bitişte mutlu yada üzücü bir sonla bitirmelisiniz.
Yazar Olabilirsiniz!
Senaryo yazma yeteneği olan insan aynı zamanda kurguuladığı konularla baştan sona akıcı bir hikaye yada roman kitabıda yazabilir. Hatta hayali bir kahraman oluşturup, onu insanarın takip etmesini sağlayabilir. Önemli olan hayal gücünüzün geniş olmasıdır. Kimse sizden ciddi senaryo beklemez. Örnek Cem Yılmaz’ın AROG filmi ciddi bir senaryo olmamasına karşın milyonlarca insanı sinemalara akın ettiren bir filmdir. Siz içinizden geldiği gibi rahatça yazdığınız zaman başarılı olursunuz.
Kursa Nasıl Başvurulur?
İsmek’in tüm kursları gibi senaryo yazarlığıda ücretsiz olup, maalesef kısıtlı kontenjan ile imkan sağlanmaktadır. Online kayıt ile kursiyer kabul eden kurum kayıtlarını kursiyer.ismek.org adresinden yapabilirsiniz.