Sanat anlayışı çok eskilere dayanmaktadır. Hemde hiç yorulma ve sıkılma bilmeden yapılan uğraşılar haftalar aylar sürebilmektedir. Şuan teknolojiden yararlandığımız, bir çok uygulama geçmişte hep emeği ile yapılırdı. Onlardan biride Sedef Kakma dediğimiz çok farklı bir süsleme sanatıdır. Biraz uğraştırıcı, biraz zahmetli ama sonunda herkesin şaşkınlıkla izleyeceği eserler ortaya çıkmaktadır.
Sedef Kakma Nedir?
Sedef işleme yada sedefçilikte denen bu sanat dalında en önemli konulardan biri oyma işlemidir. Başta ahşap olmak üzere mümkün olan her yüzeye oyma işlemi yapma yeteneği gerektirir. Bu sanatın sanatkarlarına Sedefkar ünvanı verilmekte olup, uygulama yapılacak alan oyulur yada delik açılır. Oluşturulan bu çukurluğa deniz kenarında bulabileceğiniz istiridye türünden deniz hayvanlarının sedef denen sert kabukları kullanılmaktadır. Beyaz ve gökkuşağı pırıltılı renkleri olan bu kabuklar sedef olarak adlandırılır. Çok dayanıklı olan sedef taşlar yüzlerce yıl zarar görmeden kalabilmektedir.
İsmek Sedef Kakma Kursu
Maalesef unutulmaya yüz tutmuş sanat dallarından biri olan Sedefkarlık İstanbul Büyükşehir Belediyesi İsmek Kursları başta olmak üzere ücretsiz sanat ve meslek kurslarında yaşatılmaya, yeni sanatkarlar kazandırılmaya devam ediyor. İsmek sedef kakma kursu 272 saat sürecek ücretsiz eğitimlerden oluşmakta olup, bu süreçte kursiyerlere sedeefin tanımı ve önemi anlatılmaktadır. Devamında sedef kakma için kullanılan malzemelerin tanımı, temini ve kullanım alanları ile profesyönel şekilde kullanımı öğretilmektedir. Bu aşadan sonra ise bol pratik ve uygulamalı geçecem olan sedef kakma aşamasına giriş yaparak kursiyerlerin el alışkanlığı kazanması amaçlanmaktadır. Farklı bir sanat dalı hayal edenler için kesinlikle kaçırılmamalıdır.
Sedef Kakma Malzemeleri Nelerdir?
Öncelikle kendi içerisinde bazı gruplara ayrılan sedef kakma viyana ve uzak doğu işi olmak üzere aynı zamanda dünya genelinde uygulanan bir sanat dalıdır. Şam, kudüs ve Eser-i İstanbul şeklinde ülkemize özgü tarzları bulunmaktadır. Ülkemizde uygulanan sedef kakma türünde kullanılan malzemeler sedef (deniz kaplumbağası kabuğu) abanoz, fildişi, şimşir ağacı, ceviz, pelesen, yılan ağacı yada maun gibi ahşap türler kullanılabilir. Maddi durumunuz yada yapacağınız esere göre değerli taşlar yada gümüş, altın, zümrüt, firuze, yakut, safir yada zebercet türü malzemelerde tercih edilebilir. Yapıştırma aşamasında ise boncuk tutkal tercih edilir.
Sedef Kakma Nerede Kullanılır?
Aynı zamanda sanat bilgisi kadar ticari faaliyet olarakta yapabileceğiniz sedef kakma günümüzde özellikşe hediyelik eşyalar ve dekoratif olarak kullanılmaktadır. Osmanlı döneminde özellikle camii kapıları, minber, gömme dolap, iç panjur, sehpa, ayna, masalar, sandalya, koltuk, silah, tabanca, bıçak ahşap kısımlarında, vitrinler, mücevher kutuları, gelinlerin çeyiz sandıkları, satranç takımları ve ahşap ile ilgili aklınıza gelebilecek her yerde kullanımı uygundur. Uyguladığınız ürüne cazibe ve çekicilik kazandıracaktır.
Sedef Kakma Kursu Nerde, Nasıl Kayıt Olunur?
Yukardaki satırlardada belirttiğim gibi unutulmaya yüz tutmuş sanat dalları arasında yer alan sedef kakma maalesef kısıtlı imkanlar ve kontenjanlar ile sağlanmaktadır. İsmek’te genelde Türk İslam Sanatları eğitimş veren şubelerinde bulabilirsiniz. Kayıt için sizde kursiyer.ismek.org adresinden yararlanabilirsiniz.