Müzik Kursları

1996 Yılında ilk olarak 3 branş ile başlanan eğitimler aradan geçen 20 yıllık süreçte hayalleri zorlayacak şekilde gelişmiş ve genişlemiştir. Büyüme sadece mesleki kurslar ile sınırlı kalmadan aynı zamanda İstanbul’da yaşayanların sanat hayatına etki edecek onlarca branş eklenmiş hatta alanlar oluşturulmuştur. O alanlardan biride Müzik ve Gösteri Sanatları olup, içerisinde 30’dan fazla branş bulunmaktadır. Bununla da yetinmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK Müzik İhtisas Merkezini kurmuştur. İstanbul’un iki yakasında bulacağınız bu merkezler öylesine gelişmiş ki halk arasında müzik okulu olarak anılmaktadır. Müzik İhtisas Merkezi ile ilgili detaylara ayrıca bakacağız. Şimdi dilerseniz İstanbul’da yararlanabileceğiniz ücretsiz müzik kurslarına liste halinde bir göz atalım.

Müzik Branşı

Bağlama
Evet arkadaşlar İsmek Müzik ve Gösteri Sanatları alanında eğitimleri liste halinde gördükten sonra şimdi dilerseniz öne çıkan, en çok tercih edilen branşların detaylarına inelim. İlk ele alacağımız branş Bağlama olup, aynı zamanda Saz olarak bilinmektedir. Türk Halk Müziğinin olmazsa olmaz enstrümanlarından olan bu çalgı kullanılan yöreler ve boyutlarına göre farklı isimler almaktadır. Bu isimler arasında Divan Sazı, Meydan Sazı, Cura, Tambura, Kısa Saplı Bağlama ve Çöğür olarak bilinmektedir. İsmek Bağlama kursları iki farklı branşta Bağlama ve Bozuk Düzen şeklinde eğitimler verilmektedir. Her iki eğitimde süre olarak 232 saat olup, müziğin temel ögeleri ile başlayan eğitim kerem dizisi, ritim kalıpları, derbeder ve kalenderi dizisi, garip dizisi ve repertuar çalışmaları ile devam etmektedir.

Gitar
Son yıllarda özellikle gençlerin en çok tercih ettiği müzik aletlerinden biri Gitar 8 şekline benzeyen bu müzik aleti elle yada kişinin tecrübesine göre pena ile çalınmaktadır. Genelde 6 telli olarak tasarlanan bu müzik aracıda bağlama gibi bir çok çeşidi olup, arasındaki farklı genelde sesin tokluk durumu ile alakalıdır. Gitar türlerine baktığımızda Akustik, Klasik, Elektro, Bas Gitar, Perdesiz Gitar yanı sıra biraz standart dışına çıkılarak 7 telli ve 12 telli üretilen gitar çeşitleri bulunmaktadır. Hemen hemen tüm müzik türlerinde kullanılan bu müzik aletini öğrenmek isteyenler için İsmek Gitar Kursları yine 2 farklı branştan oluşmaktadır. İlk ele alacağımız eğitim klasik gitar olup, yine 232 saat sürecek kurslardan oluşmaktadır. Eğitimler batı müziği kapsamında gerçekleşecek olup, ilk olarak kursiyerlere duruş ve tutuş teknikleri öğretilmektedir. Pozisyon ve I. pozisyon ve ses çalışmalarına ek olarak iki partili teknikler ve majör, minör eğitimlerine geçilmektedir.

Keman
Ulusal müzik aletlerinden biri haline gelen Keman Dünya’nın her yerinde görebileceğiniz bir müzik aletidir. Violin ailesinin en küçük üyesi olmasına karşın diğer enstrümanlara göre en yüksek ses tonuna ulaşmaktadır. Standart hali 4 telli olan Keman arşe dediğimiz yay ile çalınmaktadır. Eskiden at kılından yapılan arşe daha kaliteli ses çıkarması için reçine adı verilen madde sürülmektedir. Keman çalmak diğer müzik aletlerine göre biraz daha zor olup, sabır ve zaman gerektirmektedir. İsmek Keman Kursları yine geniş kapsamlı ve iki branştan oluşmaktadır. Türk ve Batı Müziği şeklinde ayrılan branşlar süre olarak farklıdır. Türk müziği 128 saat sürerken Batı Müziği ise daha uzun bir sürece yayılarak 240 saat sürmektedir. Her zaman olduğu gibi müziğin temel ögeleri ile başlayan eğitimler keman çalmadan önce duruş ve tutuş tekniklerinin öğretilmesi ile devam etmektedir. Birinci konum ve temel yay teknikleri yanı sıra majör ve minör diziler ile devam etmektedir. Bu alanda en önemli sanatçılardan biri İran asıllı ABD vatandaşı Farid Farjad olup, eserlerini mutlaka dinlemelisiniz.

Ney
Evet arkadaşlar telli çalgılardan sonra birazda sağlam bir nefes gerektiren üflemeli çalgılara geçelim. Bu alanda ilk durağımız tasavvuf müziğin olmazsa olmaz araçlarından biri olan Ney ile devam edelim. Tüm müzik aletleri çalmak şeklinde tabir edilirken, Ney Üfleme şeklinde tabir edilmektedir. Hazreti Mevlana’nın da çok sevdiği bu müzik türünü öğrenmek isteyenler için İsmek ney kursları hizmet vermektedir. Toplamda 424 saat sürecek olan kurslarda ilk olarak Ney tanımı ve bakımı ile başlanmaktadır. Ney üflemede oturuş ve tutuş oldukça önemli olup, eğitimin ilk başlarında bu egzersizler bolca yapılmaktadır. Bu aşamadan sonra ilk başlarda oldukça zor olan ses çıkarma teknikleri ve devamında ılık ve orta şiddette üfleme, soğuk ve şiddetli üfleme yanı sıra hafif ve sıcak üfleme gibi en gerekli eğitimleri içermektedir. Devamında ise kursiyerlere Türk musikisinde makamlar, usuller, seyir, taksim ve traspozisyon öğretilmektedir.

Klarnet
İsmek Müzik Kursları ile ele alacağımız son branş klarnet olup, halk arasında gırnata olarak bilinmektedir. İnsanı eğlendirdiği gibi hüzünlendiren, ağlatan bu müzik aleti yine sağlam bir nefes gerektirmektedir. Bir çok müzik türüne uyum sağlayan bu enstrümanı öğrenmek isteyenler için İsmek Klarnet Kursu 128 saat sürecek kurslardan oluşmakta olup, eğitim ilk başta nefes ve parmak egzersizleri ile başlamaktadır. Ses çıkarma teknikleri ve farklı şiddette üflemelerde ortaya çıkan ses tonları ve repertuar çalışmaları ile devam etmektedir.

İsmek Müzik İhtisas Merkezi
Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’u kültür ve sanat şehri yapmayı amaçlayan İsmek Müzik Kurslarını gelişmiş eğitim merkezlerinde ve uygun ortamlarda gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun için Müzik İhtisas Merkezleri kurulmuş olup, yukarıda gördüğünüz eğitimlerin bir çoğu bu merkezlerde yer almaktadır. İstanbul’un 2 yakasında Kadıköy ve Fatih ilçelerinde bulunan Müzik İhtisas Merkezi tüm kurslarda olduğu gibi ücretsiz eğitim vermektedir.

Ücretsiz Müzik Kursları

Kayıtlar Ne Zaman Başlıyor?
Sizde bu eğitimlerden yararlanmak isterseniz her yıl Temmuz ayında başlayan genel kayıtlarda acele etmelisiniz. Kontenjan sınırlı olması nedeniyle çabuk dolmaktadır. Başvurular İnternet üzerinden kursiyer.ismek.org adresinden gerçekleştirilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir