Mantar Yetiştiriciliği Kursu

İstanbul’da önümüzdeki günlerde başlaması planlanan mantar yetiştiriciliği kursları aşağıdaki listede yer almaktadır. Başvuru için E-Yaygın ve İSMEK’İN resmi İnternet sitesini kullanabilirsiniz.

İLÇEHEMMERKEZBaşlama TarihiBitiş Tarihi
Beyoğlu Beyoğlu Halk Eğitimi MerkeziKadı Mehmet Semt Konağı 17.11.2021 11.03.2022
Sancaktepe Sancaktepe Halk Eğitimi MerkeziNecmettin Erbakan Külliyesi 18.11.2021 28.01.2022
Sultanbeyli Sultanbeyli Celal Gündoğdu Halk Eğitimi MerkeziEnstitü İstanbul İsmek Sultanbeyli Bosna Bulvarı 13.11.2021 19.02.2022
TuzlaTuzla Halk Eğitimi MerkeziTuzla Aydınlı İsmek 22.11.2021 14.02.2022

Sağlıklı, lezzetli ve kazançlı bir kurs deneyimi yaşamak ister misiniz? Cevabınız evet ise sizleri, ücretsiz mantar yetiştiriciliği kursuna katılmaya davet ediyorum. 18 Yaş ve üzeri, okuryazarlığı olan herkes bu muhteşem eğitimlerden yararlanabilir.

İstanbul’da mantar yetiştiriciliği kursu için tercih edebileceğiniz 2 farklı eğitim kurumu bulunuyor. Enstitü İstanbul İsmek ve Halk Eğitimi Merkezlerinden yararlanabilirsiniz.

Mantar yetiştiriciliği kursu

EĞİTİM SÜRESİ

Mantar yetiştiriciliği kursu kaç gün sürer? Eğitim süresi 88 Saat olarak planlanmıştır. Kaç gün süreceği, eğitime katıldığınız gün, günler yanı sıra günlük kaç saat eğitim aldığınız ile ilişkilidir. Enstitü İstanbul İsmek’ten örnek vermek gerekirse: Eğitimler haftada 1 gün (tercihinize göre hafta içi ya da hafta sonu) ve 7 saat olacak şekilde gerçekleşmektedir. Bu şekilde yaklaşık 3 ay sürmektedir.

Halk eğitimi merkezlerinden örnek vermek gerekirse: Hafta içi akşamları 18.00 ile 21.30 saatleri arasındaki bir kursa katıldığınızda, 18 gün içerisinde tamamlamış olursunuz.

EĞİTİMİN İÇERİĞİ

Mantar yetiştiriciliği kursunda eğitimi verilecek konular (iş sağlığı ve güvenliği, mantar üretim ortamları ve mantar üretimi) şeklinde 3 farklı modülden oluşmaktadır. Her eğitimde olduğu gibi ilk 16 saatlik kısım iş sağlığı ve güvenliğine ayrılmış durumdadır. (1).

Mantar Üretim Ortamları (1. Modül)

Eğitimin ilk aşaması: Yaşadığınız bölgede yetiştirilmesi uygun mantar türlerinin tanımı ile başlamaktadır. Devamında ise mantar yetiştirmeye uygun ortamların hazırlanması ve gerekli koşulları tanıyarak devam etmektedir. Kompost hazırlamama kullanılan malzemeler ve kompost (organik gübre) hazırlama yöntemleri ile ortamın iklimlendirme, sıcaklık ve ışıklandırmasına dair detayları öğrenirsiniz. (2).

Mantar Üretimi (2. Modül)

36 Saatlik ilk modülün (mantar üretim ortamları eğitiminin) tamamlanması ile birlikte 2. modüle (mantar üretimi) aşamasına geçeceğiz. Bu modülde, misel (mantar tohumu) ön planda olacaktır. Misel ekim öncesi, ekim yöntemleri ve ekim sonrası ile miselin üzerini kaplayacak örtüde dikkat edilmesi gerekenleri öğreneceksiniz. (3).

Ekim sonrası süreçte ise mantarın sulanması, tırmıklanması, ilaçlanması ile mantarlarda görülen zararlı maddeler ve hastalıklarla mücadele yöntemleri öğretilmektedir. En sonunda ise bu işin en keyifli kısmı hasat konuları ele alınmaktadır. Mantar hasat esnasında dikkat edilmesi gerekenler ve hasat sonrası bakım ve muhafaza konuları da öğretilmektedir.

EĞİTİM MERKEZLERİ

Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi İstanbul’da bu eğitimi bulabileceğiniz 2 farklı eğitim kurumu bulunuyor.

Enstitü İstanbul İsmek Mantar Yetiştiriciliği Kursu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sağladığı kurslardan yararlanmak ister misiniz? 2021-2022 Eğitim öğretim döneminde Sultanbeyli, Tuzla, Eyüpsultan ve Arnavutköy’de bulunan kurs merkezlerinde, mantar yetiştiriciliği eğitimi vereceğini belirtmiştir. Kurs merkezleri, gün ve saat bilgileri ile kayıt sayfasına ulaşmak için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://enstitu.ibb.istanbul/portal/egitim_detay.aspx?BransCode=2881

Halk Eğitimi Merkezi, Mantar Yetiştiriciliği Kursu

İstanbul’un tüm ilçelerinde bulabileceğiniz bir diğer eğitim kurumu ise Halk eğitimi merkezleridir. Buradan da eğitim alabilirsiniz. Birçoğu bu eğitimi düzenli olarak vermekle birlikte, birçoğu ise kursiyerlerden yeterli talep gelmesi ile birlikte başlatmaktadır.

Halk eğitimi merkezlerinden yararlanmak için birçok alternatifiniz bulunmaktadır. Dilerseniz size en yakın halk eğitimi merkezini ziyaret ederek kayıt olabilir, dilerseniz E-Yaygın sistemi üzerinden önümüzdeki günlerde başlaması planlanan kursları, gün ve saatlerini görerek başvuru yapabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/login.aspx (4).

SIK SORULAN SORULAR

Kültür mantarı üretimi nasıl yapılır? Bu konuda bilgi alabileceğiniz birçok ücretsiz kurs, online eğitimler yanı sıra kitaplar bulunmaktadır. Bizim önerimiz: Size en yakın kurs merkezinden 88 saat sürecek eğitim almanız yönünde olacaktır. Uygulamalı eğitimler ile üretimin her aşamasını öğrenmiş olacaksınız.

Mantar yetiştiriciliği belgesi nasıl alınır? Önermiş olduğumuz kurslara katıldığınızda hem eğitim hem de kurs sonunda, sınavlardan başarılı olmanız halinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı sertifika (mantar yetiştiriciliği belgesi) alabilirsiniz. Yazımımızda İstanbul’u örnek gösterdik fakat Türkiye’nin her yerinde bu eğitimleri bulabilirsiniz.

KOSGEB mantar yetiştiriciliği için destek veriyor mu? Evet arkadaşlar, KOSGEB ve çoğu zaman Tarım Bakanlığı mantar yetiştiricileri için hibe ve faizsiz kredi desteği vermektedir.

Mantar yetiştiriciliği karlı mı? Ülkemizde ilk olarak 1990 yılında başlayan Antalya’nın Korkuteli ilçesinde başlayan mantar üretimi hızla yaygınlaşmaktadır. Sağlıklı ve lezzetli bir ürün olan mantar hem gıda hem de ilaç sanayide kullanılmaktadır. Bu yönü ile oldukça kazançlı bir iş dalı olduğu söylenebilir. Şuan yaklaşık 100 farklı ülkede üretilmekte ve ihracat alanında henüz yeterli başarıyı elde ettiğimiz söylenemez. (5).

REFERANSLAR

1. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü. (2018). Tarım Teknolojileri Alanı, Mantar Yetiştiriciliği Kurs Programı. Erişim adresi: https://e-yaygin.meb.gov.tr/download.ashx?fileID=4267

2. EREN, E., & PEKŞEN, A. (2016). Türkiye’de Kültür Mantarı Sektörünün Durumu ve Geleceğine Bakış. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 4(3), 189-196.

3. KÜÇÜKOMUZLU, B., & PEKŞEN, A. (2005). YETİŞTİRME ORTAMI AĞIRLIKLARININ PLEUROTUS MANTAR TÜRLERİNİN VERİM. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 20(3), 64-71.

4. Şirin, A. (2008). Halk eğitim merkezlerinin sanat eğitimi bağlamında yetişkin eğitimindeki yeri ve önemi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Konya: Selçuk Üniversitesi.

5. KADIOĞLU, Y. (2015). KORKUTELİ’NDE GELİŞEN YENİ BİR EKONOMİK FAALİYET KOLU: MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ. Marmara Coğrafya Dergisi, (31), 228-242.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir