İŞKUR Kurslarında (İstihdam Garantisi + Maaş + Sigorta)

Türkiye İş Kurumu yada diğer adıyla İŞKUR bir çok ilke imza atmaya devam ediyor. Asli görevi iş ve işçi bulmak olan kurum yeni planları ile çalışan ve işveren için büyük kolaylıklar sağlamaya devam ediyor.

Mesleki Eğitim + İş Garantisi + Aylık Ödeme Hepsi Bir Arada
Türkiye’nin ekonomisi geliştikçe daha fazla imkan sağlayan İşkur geçmişte iş arayanların kurum önünde oluşturduğu metrelerce kuyruk son bulmuş ve iş arayanlar için randevulu sisteme geçilmiştir. İş ve meslek danışmanları ile yapacağınız görüşme esnasında size en uygun iş ve iş yeri seçimi yapılmaktadır. Henüz bir mesleği olmayanlara ise 6 ile 12 ay arasında değişen kurslarda uygulamalı mesleki eğitimler verilmektedir. Bu eğitim sürecinde bireyin maddi yönden zora düşmemesi için aylık ödeme ve sağlık sigortası yapılmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programlarını İncelemeden Karar Vermeyin
Son yıllarda hayat geçirilen en özel projelerden biri kısa adı İEP olan İşbaşı Eğitim Programları olmalıdır. İşverene sağladığı kolaylık yanı sıra çalışan içinde mesleki eğitim + aylık maaş bir arada geliyor. 15 Yaşını doldurmuş olan tüm işsizlerin yararlanabildiği bu uygulama Türkiye’nin her yerinde uygulanmaktadır. Yüzlerce iş ve meslek alanında gerçekleşmekte olup, size tavsiyem güncel kurs ilanlarına sürekli göz atmanız olacaktır. Peki bunu nasıl yapacağım derseniz yazımızı incelemeye devam edin.

İşkur kursları arama sayfası

Başvuru Yapabileceğiniz Güncel Kursları İnceleyin
Yılın 12 ayı sürekli güncel olan ve sürekli yeni ilanların eklendiği İşkur Kurs sayfasına aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. https://esube.iskur.gov.tr/Kurs/KursOnAir.aspx

Şehir ve Kurs Türü Seçiniz: Yukarıda yer alan bağlantıya tıkladığınızda sizi kurs arama formu karşılayacaktır. Burada ilk yapmanız gereken yaşadığınız ili seçmektir. İstanbul yada nerede yaşıyorsanız seçtikten sonra hemen sağında bulunan kurs türü seçilir. (Mobil cihazlarda sağ sol görüntü farkı olabilir) Bu kısımda seçim yaparken engelli yada hükümlü değilseniz size önerim İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI (İEP) seçmeniz olacaktır. En gelişmiş eğitim uygulaması şimdilik budur. Seçimleri yaptıktan sonra yukarıda yer alan getir butonuna tıklıyoruz.

Kurs Başvurusunu Nasıl Yapacağım?
Bu işlem için 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Birincisi size en yakın İşkur İl Müdürlükleri yada hizmet merkezlerine giderek danışmanlarla  yüz yüze görüşerek başvuru yapmak olup, benim tavsiyem genelde bu şekilde yüz yüze bilgi alarak, sorularınızı sorara işlem yapmanız yönünde olacaktır. Fakat vaktiniz yoksa 2. seçenek ise İnternet üzerinden başvuru yapmak olacaktır. Bunu yapabilmek için öncelikle İşkur’a kayıtlı (İşsiz) olmanız gerekir. Henüz kayıt yaptırmadıysanız yukarıda vermiş olduğum bağlantıdan kaydınızı yapabilirsiniz. Yaşadığınız şehirde açılması planlanan kursları sorguladıktan sonra size uygun olan bir eğitime başvuru yapabilirsiniz. Bunu yapabilmek için sonuçların sol kısmında yer alan kurs numarasına tıklamak gerekir. Aşağıda yer alan görselden inceleyebilirsiniz.

Örnek ben en üst sırada yer alan Hasta Danışmanı eğitimine katılarak bu alanda bir meslek ve iş edinmek istiyorum. Hemen en solunda kırmızı ok ile gösterilen numaralara tıklayıp, bu eğitim için gerekli şartları ve başvuru sayfasına ulaşmam gerekiyor. (Görselde yer alan tarihlere takılmayın)

Aktif Eğitimler

Açılan sayfada yer alan detayları incelediğimde 16-70 yaş arası herkesin başvurabileceği eğitimlerin ise Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gerçekleşeceği belirtilmektedir. 160 Gün sürecek olan eğitimlerde ayrıca bana günlük 38,40 TL ödeme yapılacağı belirtilmektedir. Eğitim ve iş güzel aylık ödemede güzel hemen bu eğitime başvurmak istiyorum. Eğitim detaylarını gördüğüm sayfanın üst kısmında aşağıda göreceğiniz şekilde kırmızı bantta uyarı görüyorsanız İşkur’a kayıt olmadınız yada iş arayan girişi yapmadınız demektir.

İşkur Kayıt Ol

Sayfanın üst kısmında verdiğim bağlantıdan kayıt olup, giriş yapabilirsiniz. Giriş yaptığınızda eğitim detaylarının yer aldığı sayfada bu sefer mavi bant üzerinde BAŞVUR butonu göreceksiniz. Bu şekilde kurs başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru bilgileri ve sonucu E-posta adresinize gönderilecek olup, bu nedenle güncel E-posta adresi kullandığınız ve erişilebilir olduğuna dikkat etmelisiniz.

Eğitim Başvurusu

İşkur’da Hangi Eğitimler Veriliyor, Kimler Yararlanabilir
Bu kurumda yer alan eğitimler daha çok iş ile alakalı olup, kültür sanat eğitimleri yerine mesleki eğitimlere yer verilmektedir. Daha doğrusu üretim ve sanayi alanında ihtiyaç duyulan tüm vasıfların eğitimi verilmektedir. Kimlerin yararlanacağına bakacak olursak öncelikle 15 yaş üzeri işsizler, yükseköğretim öğrencileri, engelliler, hükümlüler ve çalışanların mesleki eğitimleri yanı sıra kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin katılmak zorunda oldukları KOSGEB kursları bulunmaktadır. Kurs türleri kategori haline getirilmiş olup, şimdi dilerseniz bunlara kısa ve özet şekilde göz atalım.

İşbaşı Eğitim Programı
Kısa adı İEP olan (İşbaşı Eğitim Programı) bugüne kadar gördüğüm en iyi projelerden biri diyebilirim. 15 Yaş üzeri tüm işsizlerin yararlandığı bu uygulama normal kurslar yerine İşkur’a kayıtlı firmalarda teorik ve uygulamalı olarak yapılmaktadır. Minimum 320 gün süren bu kurslarda aynı zamanda asgari ücret düzeyinde maaş ve sağlık sigortası primleriniz İşkur tarafından ödenmektedir. Programa dahil olan firma herhangi bir masraf yapmamaktadır. Bu fırsattan yararlanmak isteyen işletmelerde aranan özellik en az 2 çalışan bulunması ve kuruma kayıtlı olması gerekir. 2009 Yılından beri uygulanan bu projeden şimdiye kadar yaklaşık 400 bin kişi yararlanmıştır. Bu fırsattan 15 yaş üzeri işsizler yanı sıra yükseköğretim öğrencileri de yararlanabilmektedir. Özellikle eğitim aldıkları bölümlerle ilgili firmalarda öğrencilerin deneyim kazanması amaçlanmaktadır.Eğitim sonunda yada arasında işveren sizden memnun kalması halinde sizi kadroya dahil edebilmektedir. Böylelikle bir nevi iş garantili eğitim haline gelmektedir.

Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Kursları
Türkiye’de gelişen ekonomi ile imkanlarında bu yönde geliştiğine dair gelişmeleri görüyoruz. Özellikle kendi işini kurmak isteyenler için hibe ve faizsiz kredi desteği sağlayan KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) 2009 yılına kadar sadece işletmeler için imkan sağlamış olup, bu süreçten sonra kendi işini kurmak isteyenler içinde girişimcilik desteğini başlattı. Bu fırsattan yararlanmak için ilk yapılması gereken zorunlu 32 saat sürecek kurslara katılıp, sertifika almak gerekiyor. Bu eğitimi Kosgeb kendisi verdiği gibi yetki verdiği kurum ve kuruluşlarca yapılmaktadır. Yetkili kurumlardan biride Türkiye İş Kurumu olup, kurs arama sayfasından kurs türü olarak GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI seçmeniz gerekmektedir. Kosgeb destekleri ile ilgili daha fazla detaya aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. https://www.ismekkurs.com/kosgeb-kurslari-istanbul

Çalışanların Mesleki Eğitimi
İşkur kurs türlerinden biride çalışanların mesleki eğitimi olup, özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara yöneliktir. Burada eğitim yanı sıra yapılan görev ile alınması gereken belgeler verilmektedir. Örnek vermek gerekirse bir çok meslekte MYK yani mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale geldi. İşkur tarafından gerçekleşen eğitim sonrası bu alanda sınav yetkisi bulunan kurumlara gönderilerek MYK belgesi almanız sağlanır. Sınav ve sertifika masrafları ise İşkur tarafından karşılanmaktadır.

UMEM (Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri)
Türkiye’nin en kapsamlı meslek edindirme uygulaması olan UMEM Beceri 10 Projesi ile özel sektör, kamu, üniversiteler ortak çalışmak yürütmektedir. İşveren ihtiyaç duyduğu meslekte eleman ihtiyacını kuruma bildirerek bu branşta yer alan işsizlerin bilgisini talep etmektedir. İşverenin istediği meslekte işsiz yok ise hemen o alanda kurs açılarak işverenin istediği eleman eğitilerek çalışacak düzeye getirilir. Bu branşı özellikle takip etmenizi öneririm. Çünkü arada çok özgün (farklı) mesleki eğitimler ortaya çıkmaktadır.

Engelli Kursları
Türkiye’de yaşayan insanların yaklaşık 5 milyonu çeşitli nedenlerle engelli durumundadır. Bu vatandaşlarımızın kendi ayakları üzerinde durabilmeleri için çeşitli projeler bulunmaktadır. Onlardan biride İşkur Engelli Kursları olup, bu kurslarda ihtiyaç duyulan maddi kaynak zorunlu olmasına karşın engelli ve hükümlü çalıştırmayan firmalara kesilen para cezalardan kullanılmaktadır. Engellilerin mesleki eğitimi, rehabilitasyonu ve kendi işini kurması gibi detaylı imkanlar sağlanmaktadır. Bu uygulamada yine kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve belediyeler ortak çalışma yapmaktadır. İstatistiklere baktığımızda 2005 yılından beri 40 bin ve üzeri engelli vatandaşımıza imkan sağlanmıştır. Engellilere verilen eğitimler ile bir işe yerleştirmesi yanı sıra kendi işini kurmak isteyenler içinde 36 Bin TL’ye kadar hibe desteği verilmektedir.

Eski Hükümlüler
İşkur tüm insanların yanında olmaya devam ediyor. Daha önce herhangi bir suçtan dolayı hüküm giyen ve iş yerlerinde çalışması zorlaşan eski hükümlüler içinde kendi işine kurma fırsatı sunuluyor. Eski hükümlü çalıştırmayan iş yerlerine kesilen para cezaları ile oluşturulan fondan imkan sağlanmaktadır. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülere brüt asgari ücreti 10 katı kadar hibe desteği verilmektedir.

Uyuşturucu Bağımlıları
Hayatta bir çok insan profili ile karşılaşabilirsiniz. Yaptıkları hatalardan pişman olup, ders çıkaranların da yanında olan İşkur uyuşturucu bağımlısı olup, bu illetten kurtulmak için tedavi görenler içinde mesleki eğitimler, işe yerleştirme ve yine kendi işini kurmak istemeleri halinde engelli ve hükümlülerde olduğu gibi hibe desteği vermektedir.

Özel Politika Kursları
Bir çok insan çalıştıkları iş yerine uyum sağlamakta zorlanıyor. Bu arkadaşlarımız içinde özel politikalar şeklinde bir kurs türü geliştirilmiş olup, kadınlar, gençler, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler, engelli ve aileleri, ile Türk soylu yabancı ülke vatandaşlar, romanlar ve uyuşturucu bağımlıları için özel imkanlar içermektedir.

İşkur Tarihçesine Göz Atalım
Günümüzde hızla yaygınlaşan taşeron uygulaması bundan 70-80 yıl öncesinde daha yaygın olduğunu görüyoruz. O yıllarda iş ve işçi bulmak için aracıların olup, 1936 yılında çıkarılan ilk iş yasası ile bu aracıların yasaklanması ve yerini devletin denetiminde olan İŞKUR’A bırakılması kararlaştırılmıştır. Yani İşkur 1936 yılından beri hizmet vermektedir. İlk olarak ismi İİBB (İş ve İşçi Bulma Kurumu) olan kurum özellikle geride kalan 15-20 yıllık süreçte gerek çalışan gerekse işveren için etkin faaliyetler yürütmektedir.

Aylık Maaş Almaya Devam Edeceksiniz

Türkiye İş Kurumu’nun en beğenilen eğitim sistemi İşbaşı Eğitim Programı biliyorsunuz ki katılımcılara asgari ücret düzeyinde maaş vermektedir. 2-5 Yaş arasında çocuğu olan anneler aldıkları maaşa ek olarak bir de 400 TL çocuk bakım desteği alacaklar. Böylece anneler çocuklarını kreşlere ya da ücretli bakıcılara emanet edebileceklerdir. Daha fazla bilgi için size en yakın İŞKUR müdürlüğüne müracaat etmeniz önerilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir