İstanbul’da Halk Eğitim Merkezi kuraları, 39 farklı ilçede; 43 farklı şube ile hizmet vermektedir. Size en yakın HEM’İ aşağıda yer alan listeden görebilirsiniz. Adres, telefon, kurumlara ait İnternet sitelerine ulaşabilirsiniz. (1)
Adalar Halk Eğitim merkezi 1983 yılında Heybeliada’da eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Onun öncesinde Bostancı HEM tarafından hizmet verildiği görülmektedir. Diğer adalarda yaşayan insanların denizyolu ile ulaşımı sağlanmaktadır.
ARNAVUTKÖY
Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Kaptanpaşa Sokak, No:25/1 Arnavutköy
2008 Yılında ilçe statüsü kazanan Arnavutköy halk eğitim merkezine kavuştu. İlk başta, Anafartalar ilkokulu, Aşık Veysel ilkokulu gibi adreslerde eğitim vermesine karşın bina yetersizliğinden Ayazma ilkokulu binasına taşınmış ve halende orada eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Ataşehir’de aynı şekilde 2008 yılında ilçe statüsü kazanması ile birlikte kendine özel HEM’e kavuşmuştur. İlçede 1 tanesi merkezi bina olmak üzere 4 farklı şube ile hizmet verilmektedir.
AVCILAR
Ambarlı Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Lojman Sokak, No:22/1 Avcılar
Küçükçekmece’den ayrılarak ilçe olan Avcılar, 1992 yılında halk eğitim ve akşam sanat okulu faaliyetlerine başlamıştır. 8 dersliği bulunan Avcılar HEM’de kurslar yanı sıra Açık öğretim okulu ilk kayıt ve kayıt yenileme imkanı sağlanmaktadır.
Bakırköy’den ayrılarak ilçe olması ile birlikte 1993 yılında Bağcılar halk eğitim merkezi kuruldu. Kendine ait, 10 dersliği bulunan binasında geniş çaplı eğitim seçenekleri sunmaktadır. Girişimcilikte önce kadın, bağımlılıkla mücadele ve EPALE (Avrupa’da yetişkin öğrenimi elektronik platformu) gibi özel projelere imza atmaktadır.
BAHÇELİEVLER
Kocasinan Merkez Mahallesi, Karadeniz Caddesi, No:32, Bahçelievler Devlet Hastanesi Arkası
Bölgenin en iyi halk eğitim merkezleri arasında gösterilen Bahçelievler HEM 8 derslik yanı sıra çok amaçlı salon, resim, müzik ve BT sınıfı ile herkese hitap ettiğini görüyoruz. Aynı zamanda spor ve oyun salonu spor severleri de kendine çekmeye devam ediyor.
BAKIRKÖY
Kartaltepe Mahallesi, General Şükrükanatlı Caddesi, No:3 Bakırköy
1985 Yılında Osmaniye ilkokulu prefabrik binasında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Bakırköy halk eğitim merkezi şuan, Bakırköy’ün merkezinde (özgürlük meydanı karşısında) kendi binasında hizmet vermektedir. 33 Dersliği gibi aynı anda yüzlerce kursiyere hizmet verebilmektedir. USİD Hibe projesine dahil olduğunu belirtmek istiyorum.
BAŞAKŞEHİR
Başakşehir Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, No:1
İstanbul’un son ilçelerinden biri de Başakşehir, 2008’de ilçe olması ile birlikte kendine ait HEM kuruldu. 2 Derslik yanı sıra 3 farklı mesleki uygulama laboratuvarı bulunan merkezde aynı zamanda Açıköğretim ortaokulu ve lise işlemleri de gerçekleşmektedir.
1990 Yılında, Hürriyet ilkokulu binasında kurulan; Bayrampaşa halk eğitim merkezi aradan geçen süreçte birçok okul binasını kullanış şuan ise Cevatpaşa ilköğretim ek binasında faaliyetlerine devam etmektedir.
BEŞİKTAŞ
Esma Sultan (Merkez Bina) Türkali Mahallesi, Uzuncaova Caddesi No:11 Beşiktaş Çarşı
1984 Yılında tarihi bir binada (1917 Yılında 39. ilkokul olarak kullanılan ahşap binada) faaliyetlerine başlamıştır. Bazı ilçelerde olduğu gibi Beşiktaş’ta da birden fazla HEM ile hizmet vermektedir. Esma Sultan merkez şube yanı sıra ek binalar mevcuttur.
BEŞİKTAŞ – LEVENT NATUK BİRKAN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ
Ünlü hayırsever, işadamlarından birinin adını taşıtan Levent Natuk Birkan halk eğitimi merkezinin geçmişi 1969 yılına dayanmaktadır. Levent Natuk beyin bağışladığı ev eğitim merkezine dönüştürülerek kız sanat okulu olarak başlamıştır. 2012 Yılına gelindiğinde ise statüsü HEM olarak planlanmıştır. 9 Dersliği ile ihtiyaçlara yanıt verdiği söylenebilir.
Kurslarla ilgili aktardığım kısa bilgiyi, kursların İnternet sitesinden derleyerek aktarıyorum. Beykoz Halk Eğitim merkezi sitesine baktığımda maalesef yeterli bir bilgiye ulaşamadım. O nedenle aktarabileceğim detaylar iletişim bilgilerinden ibarettir.
BEYLİKDÜZÜ
Cumhuriyet Mahallesi, Söğüt Sokak, No:3 Beylikdüzü
Yerleşim ve sanayileşmenin en güzel örneği haline gelen Beylikdüzü ilçesi eğitim fırsatları ile de dikkat çekiyor. 2007 Yılında Dünya bankasının desteği ile ilk etapta Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi olarak kurulmuş, sonrasında ise Beylikdüzü, ilçe olması ile birlikte adı değişmiştir. 8 Dersliği yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler için ek salonlar bulunmaktadır.
BEYOĞLU
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak, No:13 Taksim
İstanbul’un tarihi ilçelerinden biri olan Beyoğlu halk eğitim merkezi uygulamasında da oldukça şanslı diyebiliriz. Köklü geçmişi yanı sıra ilçe genelinde 2 farklı noktada hizmet verilmektedir. Yaklaşık 100 yıllık tarihi binası ile geçmişten günümüze her şeyi bir arada yaşayabilirsiniz. Erasmus proojesi olan HEM arayanlar için oldukça güzel bir seçim olacaktır.
BEYOĞLU – CİHANGİR
Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi, Münir Özkul Sokak, No:10 Cihangir
Muhteşem deniz manzarası ve 250 yıllık tarihi dokusu ile muhteşem bir ortamda eğitim almak ister misiniz? Beyoğlu, Cihangir Halk Eğitim Merkezi bu isteğinize cevap vermektedir. 2012 Yılına kadar pratik kız sanat okulu olarak hizmet vermiş olup, şuan sadece HEM olarak faaliyetine devam etmektedir. 5 Dersliği ve BT sınıfı ile kültür sanat, teknik ve mesleki anlamda yanınızda olmaya devam ediyor.
BÜYÜKÇEKMECE
Dizdariye Mahallesi, Enver Paşa Caddesi, No:20 Büyükçekmece
2008 Yılına kadar Esenyurt ve Beylikdüzü gibi ilçeleri bünyesinde barındıran Büyükçekmece’nin yükü biraz hafifledi diyebiliriz. Büyükçekmece halk eğitimi merkezi 1989 yılından beri kendini geliştirerek hizmet vermektedir. 4 Derslik yanı sıra 6 atölye, BT sınıfı ve kütüphane gibi okuma ve araştırmanıza katkı sağlayacak imkanları bulunmaktadır. Sanat ve meslek kurslarına ek olark Açık öğretim ortaokulu ve lise işlemleri de yine burada yapılmaktadır.
ÇATALCA
Ferhatpaşa Mahallesi, Sakarya Caddesi, No:11 Çatalca
istanbul’un uç noktasında olmak, orman ve doğa ile iç içe olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama Çatalca halk eğitim merkezinde verilen eğitimlerin geçmişi ve kalitesine bakarak emin konuşabilirim. 1962 Yılından beri eğitimlerine kesintisiz şekilde devam eden Çatalca HEM, 2020 yılında zorunlu bina değişikliği yapmıştır. Bir birinden güzel eğitimleri yanı sıra bağımlılıkla mücadele ve umutdolu çocuklar projesi ile bir adım öne çıkıyor.
ÇEKMEKÖY
Çekmeköy Belediyesi, Turgut Özal Kültür Merkezi 1. katı – Sultançiftlği Mahallesi, Turgut Özal Caddesi, No:94
2008 Yılında ilçe statüsü kazanması ile birlikte HEM’E kavuşan yerlerden biri de Çekmeköy olarak karşımıza çıkmaktadır. İlçe olduğu yıl, Nükte Sözen İlkokulunda başlamış, sonrasında ise Çekmeköy Belediyesinin tahsis ettiği binaya taşınmıştır. Başarılı kurs fırsatları yanı sıra Açık öğretim okulu alanında yetkilidir. 16 Dersliği olan geniş kapsamlı bir merkezden yararlanmak için tek yapmanız gereken kayıt olmaktır.
Başarılı çalışmalara imza atmalarına karşın, İnternet sitelerine maalesef gerekli ilgiyi göstermedikleri için burada tarihi detayları paylaşamıyorum. İbrahim Turhan Parkı içerisinde yer alan Esenler halk eğitim merkezinin vizyonuna baktığımızda Türkiye’de örnek yaygın eğitim kurumu olmayı hedeflediklerini görüyoruz. 4’ü Atölye olmak üzere 6 derslik ile hizmet vermektedir.
Esenyurt’un ilçe olması ile birlikte 2008 yılında kuruldu. Aradan geçen 13 yıllık süre içerisinde büyük başarılara imza attığı söylenebilir. Sanat ve meslek edindirme kurslarına ek olarak ayrıca örgün eğitimi yarım kalmış olan bireyler için Açık öğretim ortaokulu ve lise hizmetleri de verilmektedir. Esenyurt halk eğitim merkezi, İstanbul’daki HEM’LER arasında en şanslısı diyebilirim. Mükemmel bir binası ve geniş bir park içerisinde doğa ile iç içe diyebilirim.
İnternet sitelerinin, tarihçe kısmını boş bırakmaları nedeniyle; maalesef kuruluş ve aradan geçen süreçle ilgili bilgilere ulaşamıyoruz. Önce kadın, hanım eli ve finansal okur yazarlık gibi projelere imza atmaktadır.
FATİH
Hırkai Şerif Mahallesi, Akseki Caddesi, Kadı Sokak, No:13 Fatih
Gerek ilçenin tarihi geçmişi gerekse kurumun başlangıcı çok eski zamanlara dayanmasına karşın maalesef bu bilgilere ulaşabileceğimiz sayfa kırık durumda. Bu nedenle sizlere aktarabileceğimiz detaylar iletişim ve katıldıkları projelerden ileri gitmiyor. Fatih Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olması nedeniyle kurs ve açık öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Projeler arasında Sosyal uyum yanı sıra PEP, HEP ve UNDP yer almaktadır.
1984 Yılında bodrum katın bir odasında başlayan Gaziosmanpaşa Halk Eğitim Merkezinin başarıları her geçen gün artarak beğeni topluyor. Yer yetersizliği nedeniyle birçok defa yer değiştiren Gaziosmanpaşa HEM, Şehit Servet Asmaz İmam Hatip Lisesinde hizmet vermektedir. Projelerine baktığımızda ise “Çok kültürlü ortamlarda güçlü iletişim” yanı sıra ön yargısız eğitim öne çıkmaktadır.
1992 Yılında Bakırköy’den ayrılıp, ilçe olması ile birlikte kaymakamlık binasının 7. katında faaliyetlerine başlamıştır. Burada 8 yıllık faaliyetten sonra, Güneştepe ilköğretim okulu ek binasında da 8 yıllık süreç yaşadı ve sonrasında kendine ait binasına taşındı. 11 Dersliği yanı sıra kütüphane, BT sınıfı ve çok amaçlı salonu ile arzu ettiğiniz başarıya burada alacağınız eğitim ile kolayca ulaşabilirsiniz. Vizyonuna baktığımızda çok özgün cümlelerle başladığını görüyoruz. “Önce yetişkini eğit! Yetişkin yeni nesli eğitsin, anlayışı içinde…”
KADIKÖY
Caferağa Mahallesi, General Asım Gündüz Caddesi, Bahariye Caddesi, No:39
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi kursları konusunda, İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri denilebilir. İlçelerin büyük bir bölümünde bir tane varken Kadıköy’de (Bostancı, Feneryolu, Zihnipaşa) olmak üzere 4 farklı HEM bulunmaktadır. İlk olarak merkez şubeyi tanıyarak başlayalım. 1935 Yılında “Halkevi” olarak (ilçe halkından toplanan yardımlar ile) kurulmuştur. İstanbul’un en eski eğitim kurumlarından biri olması nedeniyle hem tecrübe hem de gelişmişlik anlamında tercih sebebi olmaktadır. Kadıköy halk eğitimi merkezine özel hazırladığımız sayfadan, daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
Osmanlı döneminin mimarisi, buram buram tarih kokan binada eğitim almak ister misiniz? Cevabınız evet ise Bostancı Eğitim Merkezi, 1778 yılında Sultan I.Abdulhamid Han tarafından yaptırılan binada eğitimlerine devam ediyor. 3 Dersliği olan Bostancı HEM’DE aynı zamanda Açık öğretim imkanları da sağlanmaktadır.
KADIKÖY – FENERYOLU
Fenerbahçe Mahallesi, Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi, No:12 Kadıköy
Kadıköy’de tercih edebileceğiniz kurslardan biri olan Feneryolu Halk Eğitim Merkezi 2 dersliği bulunmaktadır. Tarihçe kısmına bilgi girmemeleri nedeniyle maalesef, kuruluş ve geçmiş süreç ile ilgili detay paylaşamıyoruz.
Yine tarihi bir eğitim merkezi Erenköy HEM, adını veren Mustafa Zihnipaşa; Osmanlı nazırı devlet adamıdır. Av köşkü olarak yaptırdığı binayı, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere bağışlamıştır. 1904 Yılından beri aktif olarak eğitim faaliyetlerinde kullanılmaktadır. 1 Dersliği bulunan merkezde yaklaşık 15 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Projelerine baktığımızda; Grundtvig, Leo ardo Da Vinci yanı sıra gençlik projesi Youthpass karşımıza çıkmaktadır.
İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kağıthane’de HEM ne zaman kuruldu tam olarak bilinmiyor. (Kurum tarihçe sayfasını yazmaması nedeniyle) Oldukça gelişmiş eğitimleri yanı sıra gelişmiş derslikleri bulunmaktadır. Çok yakın bir zaman da daha da geniş kapsamlı yeni yerine kavuşacaktır. Uyguladığı projeler arasında “çocuğumu seviyorum, sağlıklı besleniyorum ve kadın şefler akademisi” bunlardan sadece bazılarıdır.
Eğitime verilen önemi en iyi göreceğiniz kurumlardan biri Kartal Halk Eğitim Merkezi diyebiliriz. 1967 Yılında imkansızlıklara rağmen, kaymakamlık binasının 2 odası kullanılarak başlamıştır. 16 Dersliği ve yaklaşık 30 kişilik öğretim görevlisi ile Anadolu yakasında mükemmel bir kurs deneyimi yaşayabilirsiniz. Okullar hayat olsun ve girişimcilikte önce kadın projesi yanı sıra elde ettiği başarıları insanı hayran bırakıyor.
KÜÇÜKÇEKMECE
Halkalı Merkez Mahallesi, Evliya Celebi Caddesi No:2
Geçmişte, Küçükçekmece’ye bağlı mahallelerden biri olan Küçükçekmece; 1987 yılında ilçe olması ile birlikte Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi kurulmuştur. Diğer kurumlar gibi Küçükçekmece HEM’DE maalesef birçok yer değişikliği yapmıştır. Şuan merkez bina Halkalı Merkez mahallesinde olup, Açık öğretim işlemleri ise PAGEV (Plastik Meslek Lisesi) giriş katında hizmet vermektedir. Başarılarına baktığımızda 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında nakış alanında Türkiye 1. odluğu görülmektedir.
Tarih doku ve nitelikli eğitimi bir arada bulacağınız eğitim kurumlarından biri daha; Maltepe Halk Eğitim Merkezi, 1920 yılında ilk olarak “Şaheste Kadın İlkokulu” olarak yapılmış binada başlamıştır. 2 Derslik, 4 atölye, 2 BT sınıfı yanı sıra 1 tanede konferans salonu bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda 344 farklı kurs açarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu eğitimlerde başarılı olan yaklaşık 7000 kursiyer belge almaya hak kazanmıştır. Proje çalışmaları arasında “Önce Kadın” uygulaması dikkat çekiyor.
PENDİK
Kurtköy Mahallesi, Eski Ankara Caddesi, Pınarönü Sokak No:5
Bir tarafı deniz, bir tarafı yemyeşil ormanlarla çevrili bir ilçe Pendik, 1987 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Pendik halk eğitim merkezi ne zaman ve nerede kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Kurum yöneticileri İnternet sitelerinde, tarihçe bilgisini boş bırakmamaları nedeniyle; biz de ilk olarak başarılarına bakmak istedim o bilgiye de yer verilmemiş. Projelerinse ise Erasmus yanı sıra HEP (Hızlandırılmış Eğitim Programı) ve Önce Kadın yer almaktadır.
Sancaktepe 2008 yılında ilçesi olması ile birlikte, 2009 yılında HEM’E kavuştu. Diğer kurumlar gibi maalesef Sancaktepe Halk Eğitim Merkezide kısa sürede birden fazla adres değiştiren yerlerden. Son olarak 2017 yılında Sancaktepe Belediyesinin, Sarıgazi Kültür Merkezi binasında yer vermesi ile birlikte şuan orada hizmet vermektedir. Başarılarında 2012-2013 yılı el sanatları (nakış yarışması) Türkiye ikinciliği bulunuyor. Projeleri arasında “Hayat Boyu Öğrenme, Fatih, KDK Çocuk ve Güvenli İnternet” bulunuyor.
SARIYER
Merkez Mahallesi, Şehit Mithat Yılmaz Caddesi, Karakol Sokak, No:4 Sarıyer
İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sarıyer’de kurs hizmetleri kısa adı SAHEM (Sarıyer Halk Eğitim Merkezi) tarafından gerçekleştirilmektedir. 15 Dersliği bulunan SAHEM, Merkez mahallesinde bulunmaktadır. 2019-2023 Stratejik plana baktığımızda ciddi çalışmalara imza atılacağını görüyoruz.
Türkiye’nin tarım ambarı Konya ise İstanbul’da bu unvanı Silivri ilçemize verebiliriz. İstanbul’un hayli uzak noktasında yer alan ilçenin etrafı verimli tarlalar ve ormanlık alanlarla çevrilidir. Konumuz olan Silivri Halk Eğitim Merkezine dönecek olursak, ilk olarak tarihi sürecine bakalım. 1961 Yılında kurulduğunu görüyoruz. Konum olarak Gazitepe caddesi üzerinde yer alan Silivri Mesleki Eğitim Merkezi binasında yer almaktadır. 7 Derslik yanı sıra çeşitli atölyelerle geniş çaplı eğitim imkanı sunmaktadır.
SULTANBEYLİ
Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Fatih Bulvarı, No:204
Eğitim merkezi binalarının ihtişamı bazen insanları kendine hayran bırakır. İşte onlardan biri daha Sultanbeyli Halk Eğitim Merkezi, 1992 yılında faaliyetlerine başladı. 2018 Yılına kadar, birden fazla yer değiştirerek hizmet verdi. Son olarak Sultanbeyli Belediyesinin kira masraflarını karşılayarak hazırladığı 7 katlı muhteşem binada hizmet vermeye başladı. 8 Derslik yanı sıra çeşitli atölyeleri bulunmaktadır.
SULTANGAZİ
Sultançiftliği Mahallesi, Eski Edirne Asfaltı, No:449 Sultangazi
Çiçeği burnu ilçelerden biri de Sultangazi’dir. İlçe olması ile birlikte HEM dahil birçok imkana kavuşmuştur. Sultangazi HEM, merkezi bina yanı sıra Cebeci ve 50. yıl kurs merkezi gibi ek şubelerle hizmet vermektedir.
İstanbul’un turistik ilçesi Şile, eğitim alanında da büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Bu başarıda Şile Halk Eğitim Merkezinin büyük bir katkısı bulunuyor. Kültür, sanat ve mesleki kurslara ek olarak spor eğitimleri de verilmektedir. Öyle ki kursiyerlerin katıldığı turnuvalarda dereceler elde ettiği görülüyor. Ata sporumuz güreş öğrencilerinden ikisi katıldıkları müsabakalarda 1. ve 2. oldular. 13 Dersliği bulunan Şile halk eğitim kurslarına sizleri de bekleriz.
İstanbul’un çok uluslu ilçelerinden biri Şişli, hem iş hem de eğitim fırsatları ile her gün yüzbinlerce insanın uğrak yerlerinden biridir. Tarihi yapıları ve akın akın gelen turistleri ile karşılaşmanız mümkündür. Konumuz olan Şişlik Halk Eğitim Merkezine dönecek olursak, 1972 yılına giderek; yaşı müsait olanların yakından tanıdığı Gültepe Halk Eğitim Merkezi akıllara gelecektir. Şişli HEM, ilk olarak bu isimle kuruldu. 2003 Yılında İMKB ile yapılan anlaşma gereği kendi binasına tanışmış ve adı Şişli İMKB Halk Eğitim Merkezi şeklinde değişmiştir. 14 Derslik yanı sıra çeşitli çalışma alanları ile ücretli eğitim kurumlarına gerek bırakmayacak kalitede eğitim vermektedir.
TUZLA
Evliya Çelebi Mahallesi, Gündoğdu Sokak, No:3 Tuzla
İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı Tuzla’da sanayileşme eğitim ile daha da gelişmeye devam ediyor. Birçok özel eğitim öğretim merkezinin olduğu ilçede, 1992 yılından beri Tuzla Halk Eğitim Merkezi de büyük bir katkı sağlamaktadır. Denizcilik sanayinin yaygın olması nedeniyle eğitimlerin büyük bir bölümü alana yönelik açılmaktadır. Rotay, AÇEV ve Denizcilik Müsteşarlığı ile işbirliği yaparak istihdama büyük bir katkı sağlanmaktadır. Tuzla HEM, Uluslararası onlarca projeye imza attığını görünce, eminim sizde çok mutlu olacaksınız.
1989 Yılına kadar Üsküdar HEM tarafından gerçekleştirilen eğitimler, Ümraniye’nin ilçe olması ile birlikte Ümraniye Halk Eğitim Merkezi çatısı altında devam etmiştir. Halk eğitim merkezlerinin kaderi haline gelen sürekli yer değiştirme maalesef Ümraniye HEM içinde geçerlidir. Son adresi Mediha Tansel Ortaokulu olarak görülüyor.
ÜSKÜDAR
Murat Reis Mahallesi, Dersane Sokak, No:12 Bağlarbaşı
Türkiye’nin ilk halk eğitim merkezi İzmir’in konak ilçesinde açıldığını biliyor muydunuz? Bu bilgiyi aktarma nedenim, Üsküdar Halk Eğitim Merkezi ile ilgili tarihi bilgilere göz atarken; Üsküdar HEM’İN 1968 yılında ülkemizin 152. halk eğitim merkezi olarak gördüğümde paylaşmak istedim. Kültür, sanat ve mesleki eğitimlere ek olarak üniversiteye hazırlık kursları ile gençleri geleceğe hazırlamaya devam ediyor. 4 Derslik yanı sıra 11 atölyesi bulunan kurumda hem teorik hem de pratik eğitimler içeriyor. (2)
1961 Yılında özellikle gençlerin sportif faaliyetlerini artırmak üzere kurulan Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi yarım asrı aşan tecrübesi ile her yıl gelişerek devam ediyor. Öyle ki 31 derslik gibi geniş bir eğitim kampüsü haline geldi diyebiliriz. “Okullar hayat olsun projesi” kapsamında birçok başarılar elde ettiğini görüyoruz.
REFERANSLAR
İstanbul’da Halk Eğitim Merkezi kuraları, 39 farklı ilçede; 43 farklı şube ile hizmet vermektedir. Size en yakın HEM’İ aşağıda yer alan listeden görebilirsiniz. Adres, telefon, kurumlara ait İnternet sitelerine ulaşabilirsiniz. (1).
Adalar Halk Eğitim merkezi 1983 yılında Heybeliada’da eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Onun öncesinde Bostancı HEM tarafından hizmet verildiği görülmektedir. Diğer adalarda yaşayan insanların denizyolu ile ulaşımı sağlanmaktadır.
ARNAVUTKÖY
Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Kaptanpaşa Sokak, No:25/1 Arnavutköy
2008 Yılında ilçe statüsü kazanan Arnavutköy halk eğitim merkezine kavuştu. İlk başta, Anafartalar ilkokulu, Aşık Veysel ilkokulu gibi adreslerde eğitim vermesine karşın bina yetersizliğinden Ayazma ilkokulu binasına taşınmış ve halende orada eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Ataşehir’de aynı şekilde 2008 yılında ilçe statüsü kazanması ile birlikte kendine özel HEM’e kavuşmuştur. İlçede 1 tanesi merkezi bina olmak üzere 4 farklı şube ile hizmet verilmektedir.
AVCILAR
Ambarlı Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Lojman Sokak, No:22/1 Avcılar
Küçükçekmece’den ayrılarak ilçe olan Avcılar, 1992 yılında halk eğitim ve akşam sanat okulu faaliyetlerine başlamıştır. 8 dersliği bulunan Avcılar HEM’de kurslar yanı sıra Açık öğretim okulu ilk kayıt ve kayıt yenileme imkanı sağlanmaktadır.
Bakırköy’den ayrılarak ilçe olması ile birlikte 1993 yılında Bağcılar halk eğitim merkezi kuruldu. Kendine ait, 10 dersliği bulunan binasında geniş çaplı eğitim seçenekleri sunmaktadır. Girişimcilikte önce kadın, bağımlılıkla mücadele ve EPALE (Avrupa’da yetişkin öğrenimi elektronik platformu) gibi özel projelere imza atmaktadır.
BAHÇELİEVLER
Kocasinan Merkez Mahallesi, Karadeniz Caddesi, No:32, Bahçelievler Devlet Hastanesi Arkası
Bölgenin en iyi halk eğitim merkezleri arasında gösterilen Bahçelievler HEM 8 derslik yanı sıra çok amaçlı salon, resim, müzik ve BT sınıfı ile herkese hitap ettiğini görüyoruz. Aynı zamanda spor ve oyun salonu spor severleri de kendine çekmeye devam ediyor.
BAKIRKÖY
Kartaltepe Mahallesi, General Şükrükanatlı Caddesi, No:3 Bakırköy
1985 Yılında Osmaniye ilkokulu prefabrik binasında eğitim öğretim faaliyetlerine başlayan Bakırköy halk eğitim merkezi şuan, Bakırköy’ün merkezinde (özgürlük meydanı karşısında) kendi binasında hizmet vermektedir. 33 Dersliği gibi aynı anda yüzlerce kursiyere hizmet verebilmektedir. USİD Hibe projesine dahil olduğunu belirtmek istiyorum.
BAŞAKŞEHİR
Başakşehir Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, No:1
İstanbul’un son ilçelerinden biri de Başakşehir, 2008’de ilçe olması ile birlikte kendine ait HEM kuruldu. 2 Derslik yanı sıra 3 farklı mesleki uygulama laboratuvarı bulunan merkezde aynı zamanda Açıköğretim ortaokulu ve lise işlemleri de gerçekleşmektedir.
1990 Yılında, Hürriyet ilkokulu binasında kurulan; Bayrampaşa halk eğitim merkezi aradan geçen süreçte birçok okul binasını kullanış şuan ise Cevatpaşa ilköğretim ek binasında faaliyetlerine devam etmektedir.
BEŞİKTAŞ
Esma Sultan (Merkez Bina) Türkali Mahallesi, Uzuncaova Caddesi No:11 Beşiktaş Çarşı
1984 Yılında tarihi bir binada (1917 Yılında 39. ilkokul olarak kullanılan ahşap binada) faaliyetlerine başlamıştır. Bazı ilçelerde olduğu gibi Beşiktaş’ta da birden fazla HEM ile hizmet vermektedir. Esma Sultan merkez şube yanı sıra ek binalar mevcuttur.
BEŞİKTAŞ – LEVENT NATUK BİRKAN HALK EĞİTİMİ MERKEZİ
Ünlü hayırsever, işadamlarından birinin adını taşıtan Levent Natuk Birkan halk eğitimi merkezinin geçmişi 1969 yılına dayanmaktadır. Levent Natuk beyin bağışladığı ev eğitim merkezine dönüştürülerek kız sanat okulu olarak başlamıştır. 2012 Yılına gelindiğinde ise statüsü HEM olarak planlanmıştır. 9 Dersliği ile ihtiyaçlara yanıt verdiği söylenebilir.
Kurslarla ilgili aktardığım kısa bilgiyi, kursların İnternet sitesinden derleyerek aktarıyorum. Beykoz Halk Eğitim merkezi sitesine baktığımda maalesef yeterli bir bilgiye ulaşamadım. O nedenle aktarabileceğim detaylar iletişim bilgilerinden ibarettir.
BEYLİKDÜZÜ
Cumhuriyet Mahallesi, Söğüt Sokak, No:3 Beylikdüzü
Yerleşim ve sanayileşmenin en güzel örneği haline gelen Beylikdüzü ilçesi eğitim fırsatları ile de dikkat çekiyor. 2007 Yılında Dünya bankasının desteği ile ilk etapta Büyükçekmece Halk Eğitim Merkezi olarak kurulmuş, sonrasında ise Beylikdüzü, ilçe olması ile birlikte adı değişmiştir. 8 Dersliği yanı sıra sosyal ve kültürel faaliyetler için ek salonlar bulunmaktadır.
BEYOĞLU
Katip Mustafa Çelebi Mahallesi, Tel Sokak, No:13 Taksim
İstanbul’un tarihi ilçelerinden biri olan Beyoğlu halk eğitim merkezi uygulamasında da oldukça şanslı diyebiliriz. Köklü geçmişi yanı sıra ilçe genelinde 2 farklı noktada hizmet verilmektedir. Yaklaşık 100 yıllık tarihi binası ile geçmişten günümüze her şeyi bir arada yaşayabilirsiniz. Erasmus proojesi olan HEM arayanlar için oldukça güzel bir seçim olacaktır.
BEYOĞLU – CİHANGİR
Pürtelaş Hasan Efendi Mahallesi, Münir Özkul Sokak, No:10 Cihangir
Muhteşem deniz manzarası ve 250 yıllık tarihi dokusu ile muhteşem bir ortamda eğitim almak ister misiniz? Beyoğlu, Cihangir Halk Eğitim Merkezi bu isteğinize cevap vermektedir. 2012 Yılına kadar pratik kız sanat okulu olarak hizmet vermiş olup, şuan sadece HEM olarak faaliyetine devam etmektedir. 5 Dersliği ve BT sınıfı ile kültür sanat, teknik ve mesleki anlamda yanınızda olmaya devam ediyor.
BÜYÜKÇEKMECE
Dizdariye Mahallesi, Enver Paşa Caddesi, No:20 Büyükçekmece
2008 Yılına kadar Esenyurt ve Beylikdüzü gibi ilçeleri bünyesinde barındıran Büyükçekmece’nin yükü biraz hafifledi diyebiliriz. Büyükçekmece halk eğitimi merkezi 1989 yılından beri kendini geliştirerek hizmet vermektedir. 4 Derslik yanı sıra 6 atölye, BT sınıfı ve kütüphane gibi okuma ve araştırmanıza katkı sağlayacak imkanları bulunmaktadır. Sanat ve meslek kurslarına ek olark Açık öğretim ortaokulu ve lise işlemleri de yine burada yapılmaktadır.
ÇATALCA
Ferhatpaşa Mahallesi, Sakarya Caddesi, No:11 Çatalca
istanbul’un uç noktasında olmak, orman ve doğa ile iç içe olmak nasıl bir duygu bilmiyorum ama Çatalca halk eğitim merkezinde verilen eğitimlerin geçmişi ve kalitesine bakarak emin konuşabilirim. 1962 Yılından beri eğitimlerine kesintisiz şekilde devam eden Çatalca HEM, 2020 yılında zorunlu bina değişikliği yapmıştır. Bir birinden güzel eğitimleri yanı sıra bağımlılıkla mücadele ve umutdolu çocuklar projesi ile bir adım öne çıkıyor.
ÇEKMEKÖY
Çekmeköy Belediyesi, Turgut Özal Kültür Merkezi 1. katı – Sultançiftlği Mahallesi, Turgut Özal Caddesi, No:94
2008 Yılında ilçe statüsü kazanması ile birlikte HEM’E kavuşan yerlerden biri de Çekmeköy olarak karşımıza çıkmaktadır. İlçe olduğu yıl, Nükte Sözen İlkokulunda başlamış, sonrasında ise Çekmeköy Belediyesinin tahsis ettiği binaya taşınmıştır. Başarılı kurs fırsatları yanı sıra Açık öğretim okulu alanında yetkilidir. 16 Dersliği olan geniş kapsamlı bir merkezden yararlanmak için tek yapmanız gereken kayıt olmaktır.
Başarılı çalışmalara imza atmalarına karşın, İnternet sitelerine maalesef gerekli ilgiyi göstermedikleri için burada tarihi detayları paylaşamıyorum. İbrahim Turhan Parkı içerisinde yer alan Esenler halk eğitim merkezinin vizyonuna baktığımızda Türkiye’de örnek yaygın eğitim kurumu olmayı hedeflediklerini görüyoruz. 4’ü Atölye olmak üzere 6 derslik ile hizmet vermektedir.
Esenyurt’un ilçe olması ile birlikte 2008 yılında kuruldu. Aradan geçen 13 yıllık süre içerisinde büyük başarılara imza attığı söylenebilir. Sanat ve meslek edindirme kurslarına ek olarak ayrıca örgün eğitimi yarım kalmış olan bireyler için Açık öğretim ortaokulu ve lise hizmetleri de verilmektedir. Esenyurt halk eğitim merkezi, İstanbul’daki HEM’LER arasında en şanslısı diyebilirim. Mükemmel bir binası ve geniş bir park içerisinde doğa ile iç içe diyebilirim.
İnternet sitelerinin, tarihçe kısmını boş bırakmaları nedeniyle; maalesef kuruluş ve aradan geçen süreçle ilgili bilgilere ulaşamıyoruz. Önce kadın, hanım eli ve finansal okur yazarlık gibi projelere imza atmaktadır.
FATİH
Hırkai Şerif Mahallesi, Akseki Caddesi, Kadı Sokak, No:13 Fatih
Gerek ilçenin tarihi geçmişi gerekse kurumun başlangıcı çok eski zamanlara dayanmasına karşın maalesef bu bilgilere ulaşabileceğimiz sayfa kırık durumda. Bu nedenle sizlere aktarabileceğimiz detaylar iletişim ve katıldıkları projelerden ileri gitmiyor. Fatih Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu olması nedeniyle kurs ve açık öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Projeler arasında Sosyal uyum yanı sıra PEP, HEP ve UNDP yer almaktadır.
1984 Yılında bodrum katın bir odasında başlayan Gaziosmanpaşa Halk Eğitim Merkezinin başarıları her geçen gün artarak beğeni topluyor. Yer yetersizliği nedeniyle birçok defa yer değiştiren Gaziosmanpaşa HEM, Şehit Servet Asmaz İmam Hatip Lisesinde hizmet vermektedir. Projelerine baktığımızda ise “Çok kültürlü ortamlarda güçlü iletişim” yanı sıra ön yargısız eğitim öne çıkmaktadır.
1992 Yılında Bakırköy’den ayrılıp, ilçe olması ile birlikte kaymakamlık binasının 7. katında faaliyetlerine başlamıştır. Burada 8 yıllık faaliyetten sonra, Güneştepe ilköğretim okulu ek binasında da 8 yıllık süreç yaşadı ve sonrasında kendine ait binasına taşındı. 11 Dersliği yanı sıra kütüphane, BT sınıfı ve çok amaçlı salonu ile arzu ettiğiniz başarıya burada alacağınız eğitim ile kolayca ulaşabilirsiniz. Vizyonuna baktığımızda çok özgün cümlelerle başladığını görüyoruz. “Önce yetişkini eğit! Yetişkin yeni nesli eğitsin, anlayışı içinde…”
KADIKÖY
Caferağa Mahallesi, General Asım Gündüz Caddesi, Bahariye Caddesi, No:39
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi kursları konusunda, İstanbul’un en şanslı ilçelerinden biri denilebilir. İlçelerin büyük bir bölümünde bir tane varken Kadıköy’de (Bostancı, Feneryolu, Zihnipaşa) olmak üzere 4 farklı HEM bulunmaktadır. İlk olarak merkez şubeyi tanıyarak başlayalım. 1935 Yılında “Halkevi” olarak (ilçe halkından toplanan yardımlar ile) kurulmuştur. İstanbul’un en eski eğitim kurumlarından biri olması nedeniyle hem tecrübe hem de gelişmişlik anlamında tercih sebebi olmaktadır. Kadıköy halk eğitimi merkezine özel hazırladığımız sayfadan, daha fazla detaya ulaşabilirsiniz.
Osmanlı döneminin mimarisi, buram buram tarih kokan binada eğitim almak ister misiniz? Cevabınız evet ise Bostancı Eğitim Merkezi, 1778 yılında Sultan I.Abdulhamid Han tarafından yaptırılan binada eğitimlerine devam ediyor. 3 Dersliği olan Bostancı HEM’DE aynı zamanda Açık öğretim imkanları da sağlanmaktadır.
KADIKÖY – FENERYOLU
Fenerbahçe Mahallesi, Dr. Faruk Ayanoğlu Caddesi, No:12 Kadıköy
Kadıköy’de tercih edebileceğiniz kurslardan biri olan Feneryolu Halk Eğitim Merkezi 2 dersliği bulunmaktadır. Tarihçe kısmına bilgi girmemeleri nedeniyle maalesef, kuruluş ve geçmiş süreç ile ilgili detay paylaşamıyoruz.
Yine tarihi bir eğitim merkezi Erenköy HEM, adını veren Mustafa Zihnipaşa; Osmanlı nazırı devlet adamıdır. Av köşkü olarak yaptırdığı binayı, eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere bağışlamıştır. 1904 Yılından beri aktif olarak eğitim faaliyetlerinde kullanılmaktadır. 1 Dersliği bulunan merkezde yaklaşık 15 öğretim görevlisi bulunmaktadır. Projelerine baktığımızda; Grundtvig, Leo ardo Da Vinci yanı sıra gençlik projesi Youthpass karşımıza çıkmaktadır.
İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kağıthane’de HEM ne zaman kuruldu tam olarak bilinmiyor. (Kurum tarihçe sayfasını yazmaması nedeniyle) Oldukça gelişmiş eğitimleri yanı sıra gelişmiş derslikleri bulunmaktadır. Çok yakın bir zaman da daha da geniş kapsamlı yeni yerine kavuşacaktır. Uyguladığı projeler arasında “çocuğumu seviyorum, sağlıklı besleniyorum ve kadın şefler akademisi” bunlardan sadece bazılarıdır.
Eğitime verilen önemi en iyi göreceğiniz kurumlardan biri Kartal Halk Eğitim Merkezi diyebiliriz. 1967 Yılında imkansızlıklara rağmen, kaymakamlık binasının 2 odası kullanılarak başlamıştır. 16 Dersliği ve yaklaşık 30 kişilik öğretim görevlisi ile Anadolu yakasında mükemmel bir kurs deneyimi yaşayabilirsiniz. Okullar hayat olsun ve girişimcilikte önce kadın projesi yanı sıra elde ettiği başarıları insanı hayran bırakıyor.
KÜÇÜKÇEKMECE
Halkalı Merkez Mahallesi, Evliya Celebi Caddesi No:2
Geçmişte, Küçükçekmece’ye bağlı mahallelerden biri olan Küçükçekmece; 1987 yılında ilçe olması ile birlikte Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi kurulmuştur. Diğer kurumlar gibi Küçükçekmece HEM’DE maalesef birçok yer değişikliği yapmıştır. Şuan merkez bina Halkalı Merkez mahallesinde olup, Açık öğretim işlemleri ise PAGEV (Plastik Meslek Lisesi) giriş katında hizmet vermektedir. Başarılarına baktığımızda 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında nakış alanında Türkiye 1. odluğu görülmektedir.
Tarih doku ve nitelikli eğitimi bir arada bulacağınız eğitim kurumlarından biri daha; Maltepe Halk Eğitim Merkezi, 1920 yılında ilk olarak “Şaheste Kadın İlkokulu” olarak yapılmış binada başlamıştır. 2 Derslik, 4 atölye, 2 BT sınıfı yanı sıra 1 tanede konferans salonu bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda 344 farklı kurs açarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Bu eğitimlerde başarılı olan yaklaşık 7000 kursiyer belge almaya hak kazanmıştır. Proje çalışmaları arasında “Önce Kadın” uygulaması dikkat çekiyor.
PENDİK
Kurtköy Mahallesi, Eski Ankara Caddesi, Pınarönü Sokak No:5
Bir tarafı deniz, bir tarafı yemyeşil ormanlarla çevrili bir ilçe Pendik, 1987 yılında ilçe statüsü kazanmıştır. Pendik halk eğitim merkezi ne zaman ve nerede kurulduğu tam olarak bilinmiyor. Kurum yöneticileri İnternet sitelerinde, tarihçe bilgisini boş bırakmamaları nedeniyle; biz de ilk olarak başarılarına bakmak istedim o bilgiye de yer verilmemiş. Projelerinse ise Erasmus yanı sıra HEP (Hızlandırılmış Eğitim Programı) ve Önce Kadın yer almaktadır.
Sancaktepe 2008 yılında ilçesi olması ile birlikte, 2009 yılında HEM’E kavuştu. Diğer kurumlar gibi maalesef Sancaktepe Halk Eğitim Merkezide kısa sürede birden fazla adres değiştiren yerlerden. Son olarak 2017 yılında Sancaktepe Belediyesinin, Sarıgazi Kültür Merkezi binasında yer vermesi ile birlikte şuan orada hizmet vermektedir. Başarılarında 2012-2013 yılı el sanatları (nakış yarışması) Türkiye ikinciliği bulunuyor. Projeleri arasında “Hayat Boyu Öğrenme, Fatih, KDK Çocuk ve Güvenli İnternet” bulunuyor.
SARIYER
Merkez Mahallesi, Şehit Mithat Yılmaz Caddesi, Karakol Sokak, No:4 Sarıyer
İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Sarıyer’de kurs hizmetleri kısa adı SAHEM (Sarıyer Halk Eğitim Merkezi) tarafından gerçekleştirilmektedir. 15 Dersliği bulunan SAHEM, Merkez mahallesinde bulunmaktadır. 2019-2023 Stratejik plana baktığımızda ciddi çalışmalara imza atılacağını görüyoruz.
Türkiye’nin tarım ambarı Konya ise İstanbul’da bu unvanı Silivri ilçemize verebiliriz. İstanbul’un hayli uzak noktasında yer alan ilçenin etrafı verimli tarlalar ve ormanlık alanlarla çevrilidir. Konumuz olan Silivri Halk Eğitim Merkezine dönecek olursak, ilk olarak tarihi sürecine bakalım. 1961 Yılında kurulduğunu görüyoruz. Konum olarak Gazitepe caddesi üzerinde yer alan Silivri Mesleki Eğitim Merkezi binasında yer almaktadır. 7 Derslik yanı sıra çeşitli atölyelerle geniş çaplı eğitim imkanı sunmaktadır.
SULTANBEYLİ
Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Fatih Bulvarı, No:204
Eğitim merkezi binalarının ihtişamı bazen insanları kendine hayran bırakır. İşte onlardan biri daha Sultanbeyli Halk Eğitim Merkezi, 1992 yılında faaliyetlerine başladı. 2018 Yılına kadar, birden fazla yer değiştirerek hizmet verdi. Son olarak Sultanbeyli Belediyesinin kira masraflarını karşılayarak hazırladığı 7 katlı muhteşem binada hizmet vermeye başladı. 8 Derslik yanı sıra çeşitli atölyeleri bulunmaktadır.
SULTANGAZİ
Sultançiftliği Mahallesi, Eski Edirne Asfaltı, No:449 Sultangazi
Çiçeği burnu ilçelerden biri de Sultangazi’dir. İlçe olması ile birlikte HEM dahil birçok imkana kavuşmuştur. Sultangazi HEM, merkezi bina yanı sıra Cebeci ve 50. yıl kurs merkezi gibi ek şubelerle hizmet vermektedir.
İstanbul’un turistik ilçesi Şile, eğitim alanında da büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. Bu başarıda Şile Halk Eğitim Merkezinin büyük bir katkısı bulunuyor. Kültür, sanat ve mesleki kurslara ek olarak spor eğitimleri de verilmektedir. Öyle ki kursiyerlerin katıldığı turnuvalarda dereceler elde ettiği görülüyor. Ata sporumuz güreş öğrencilerinden ikisi katıldıkları müsabakalarda 1. ve 2. oldular. 13 Dersliği bulunan Şile halk eğitim kurslarına sizleri de bekleriz.
İstanbul’un çok uluslu ilçelerinden biri Şişli, hem iş hem de eğitim fırsatları ile her gün yüzbinlerce insanın uğrak yerlerinden biridir. Tarihi yapıları ve akın akın gelen turistleri ile karşılaşmanız mümkündür. Konumuz olan Şişlik Halk Eğitim Merkezine dönecek olursak, 1972 yılına giderek; yaşı müsait olanların yakından tanıdığı Gültepe Halk Eğitim Merkezi akıllara gelecektir. Şişli HEM, ilk olarak bu isimle kuruldu. 2003 Yılında İMKB ile yapılan anlaşma gereği kendi binasına tanışmış ve adı Şişli İMKB Halk Eğitim Merkezi şeklinde değişmiştir. 14 Derslik yanı sıra çeşitli çalışma alanları ile ücretli eğitim kurumlarına gerek bırakmayacak kalitede eğitim vermektedir.
TUZLA
Evliya Çelebi Mahallesi, Gündoğdu Sokak, No:3 Tuzla
İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı Tuzla’da sanayileşme eğitim ile daha da gelişmeye devam ediyor. Birçok özel eğitim öğretim merkezinin olduğu ilçede, 1992 yılından beri Tuzla Halk Eğitim Merkezi de büyük bir katkı sağlamaktadır. Denizcilik sanayinin yaygın olması nedeniyle eğitimlerin büyük bir bölümü alana yönelik açılmaktadır. Rotay, AÇEV ve Denizcilik Müsteşarlığı ile işbirliği yaparak istihdama büyük bir katkı sağlanmaktadır. Tuzla HEM, Uluslararası onlarca projeye imza attığını görünce, eminim sizde çok mutlu olacaksınız.
1989 Yılına kadar Üsküdar HEM tarafından gerçekleştirilen eğitimler, Ümraniye’nin ilçe olması ile birlikte Ümraniye Halk Eğitim Merkezi çatısı altında devam etmiştir. Halk eğitim merkezlerinin kaderi haline gelen sürekli yer değiştirme maalesef Ümraniye HEM içinde geçerlidir. Son adresi Mediha Tansel Ortaokulu olarak görülüyor.
ÜSKÜDAR
Murat Reis Mahallesi, Dersane Sokak, No:12 Bağlarbaşı
Türkiye’nin ilk halk eğitim merkezi İzmir’in konak ilçesinde açıldığını biliyor muydunuz? Bu bilgiyi aktarma nedenim, Üsküdar Halk Eğitim Merkezi ile ilgili tarihi bilgilere göz atarken; Üsküdar HEM’İN 1968 yılında ülkemizin 152. halk eğitim merkezi olarak gördüğümde paylaşmak istedim. Kültür, sanat ve mesleki eğitimlere ek olarak üniversiteye hazırlık kursları ile gençleri geleceğe hazırlamaya devam ediyor. 4 Derslik yanı sıra 11 atölyesi bulunan kurumda hem teorik hem de pratik eğitimler içeriyor. (2).
1961 Yılında özellikle gençlerin sportif faaliyetlerini artırmak üzere kurulan Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi yarım asrı aşan tecrübesi ile her yıl gelişerek devam ediyor. Öyle ki 31 derslik gibi geniş bir eğitim kampüsü haline geldi diyebiliriz. “Okullar hayat olsun projesi” kapsamında birçok başarılar elde ettiğini görüyoruz.
REFERANSLAR
Kaya, H. E. (2015). Türkiye’de halk eğitimi merkezleri. International Journal of Sport Culture and Science, 3(Special Issue 3), 268-277.
AVCI, M. G., & KIRAN, E. (2020). Türkiye’deki Planlı Kalkınmanın Eğitim Kurumu Olarak Halk Eğitimi Merkezleri. İstanbul University Journal of Sociology, 40(2), 863-887.
Bir yanıt yazın
İSMEK Resmi İnternet sitesi ismek.istanbul olarak hizmet vermektedir. Koronavirüs nedeniyle eğitimler, kurs merkezleri, alanlar üzerinde birçok değişiklik yapıldı. En güncel bilgilere ismek.istanbul adresinden ulaşabilirsiniz.