Web sitesi yapmak için 2 seçeneğiniz olduğunu daha önce Web Tasarım ile ilgili eğitimlerde belirtmiştik, birincisi işaretleme dili olan HTML kullanılarak yapılan statik web siteler olup, fakat sınırlı ve kısıtlı imkanlar sunan HTML bazen sizi ve müşterilerinizi memnun etmeyebilir. Örnek vermek gerekirse, bir iletişim formu dahi kuramazsınız. Çünkü o tür işlemler için WEb Programlama yani yazılım işlemi gerekmektedir. Web yazılım dili olarak dünya genelinde en çok kullanılan PHP (Linux) ASP ise Windows tabancı sunucularda çalışmaktadır. Bunlar arasında en çok kullanılanı ise PHP olup, elbette tek seçenek PHP, ASP olmayıp, aynı zamanda JSP ile siteler yapılabilir. Özellikle bankacılık sitemleri genelde daha güvenli olması için JSP kullanmaktadır.
İnternet Programcısı Kursu Nedir?
Son yıllara kadar adı Web Programlama olarak anılan ve Web Tasarım eğitiminde ileri seviye olan bu branşın adını Milli Eğitim Müdürlüğü kamu kurumlarına ait kurslarda İnternet Programcısı olarak değiştirmiştir. 160 Saat sürecek eğitim olup, bu eğitime katılabilmek için öncelikle Web Tasarım eğitimi ve sertifikası almanız gerekir. Yani bu 2.3. basamak olup, siz ilk basamak olan Web Tasarım ve HTML işaretleme dili bilginiz olması gerekir.
İsmek Web Tasarım Kursu
Henüz Web Tasarım alanında eğitim almadınız yada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı bir sertifikaya sahip değilseniz öncelikle yapmanız gereken 192 saat sürecek olan ve başta HTML olmak üzere artık olmazsa olmaz hale gelen stil uygulaması CSS, FTP, Hosting, Domain ve site yayınlama eğitimlerine katılmanız gerekir. İstanbul’da yaşayanlar İsmek Web Tasarım Kurslarına ücretsiz katılabilir. Detaylar için aşağıdaki linke tıklayınız.
https://www.ismekkurs.com/web-tasarim-kursu
İnternet Programcısı Kursuna Kimler Katılabilir?
İsmek’ten örnek vererek konumuza devam ediyoruz. İstanbul’da yaşayanların ücretsiz yararlanabileceği bu kurum ileri seviye eğitimler için özel merkezler açmış olup, buralara İsmek Mesleki Uzmanlık Merkezi adını vermiştir. Avrupa ve Anadolu yakasında belirli noktalarda bulunan İsmek Mesleki Uzmanlık Merkezi eğitimlerinden biride eski adı Web Programlama olan şimdiki adı İnternet Programcısı kursu olup, 160 saat süreli bir eğitimdir. Bu merkezlerde yaş sınırı daha farklı olup, sadece 16-45 yaş arası kursiyerler alınmaktadır. Kurs merkezi sayısı az olması, başvuruların fazla olması nedeniyle kursiyerler sınavla belirlenmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için İsmek Sınav ve İsmek Sınav sonuçları sayfasına göz atmalısınız.
PHP İle Dinamik Siteler Yapmayı Öğreneceksiniz
Web Tasarım eğitimi alırken sadece HTML ve CSS yardımı ile statik özelliksiz siteler yaparken İnternet Programcısı eğitimlerinde ise hayal ettiğinizi sitelere uygulayabileceğiniz dinamik siteler yapacağız. Yazılım dili olarak PHP kullanılmakta olup, PHP, ASP ikisi aynı anda öğretilmesi imkansızdır. PHP ile tek başına site yapmak mümkün olmayıp, Web Tasarım Kurslarında öğrendiğimiz HTML işaret dili ve CSS ile birleştirerek son noktaya gelmiş olacağız. Blog, Haber, Oyun, Forum, ve hatta İnternet’ten satış yapmak için E-ticaret siteleri yapabileceğiz. Bu eğitimde öğreneceğimiz bir diğer konu ise Veritabanı olacaktır.
MYSQL Veritabanı Eğitimi Alacağız
Web sitelerin amacı ziyaretçiye bir şeyler sunmaktadır. Bilgi, belge yada satışını yaptığımız ürünler olabilir, HTML ile yapılan sitelerde bu bilgiler girilen sitenin kod kısmında yer alıp, dinamik sitelerde ise tüm bilgilerimiz veritabanı dediğimiz alanda ve yüksek şifreleme yöntemi ile saklanmaktadır. Örnek Facebook herkesin kullandığı bu platforma üye olurken, bilgilerimizi güncellerken bir çok özel bilgimizi giriyoruz. Bu bilgiler sunucuların veritabanı bölümünde şifreli bir şekilde saklanır. Facebook’un herhangi bir elemanı veritabanı kısmına girip sizin şifrenizi açıkça göremez. Şifrelenmiş olarak karşısına çıkmaktadır. Aynı şekilde PHP ile yapılan siteler genelde MYSQL veritabanı sistemi kullanmakta olup, yönetimi ise PhpPMyAdmin yazılımı ile yapılmaktadır.
PHP ile Yapılmış CMS Hazır Sistemler
Web Programlama dili öğrendiğinizde aslında sıfırdan bir programlama yapmaya gerek duymazsınız. Çünkü bu işi ücretli yada ücretsiz yapan, paylaşan platformlar bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse WordPress PHP yazılım dili ile yapılmış ve onlarca mühendis tarafından sürekli geliştirilen bu sistem dünyanın en güzel açık kaynak kodlu sistemidir. Ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması sizlerinde onu kendinize özgü geliştirmeniz anlamına gelmektedir. Daha önce Joomla vardı fakat WordPress kadar gelişmediği için geri kalmıştır. Şuan içerisinde bulunduğunuz ismekkurs.com’da WordPress tabanlı bir sitedir. WordPress hakkında başka bir konuda detaylı bilgi vereceğiz. Şimdilik fazla kafanızı karıştırmak istemiyorum.
Hangi Eğitimler Verilecek?
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim veren İsmek İnternet Programcısı branşı tekrar belirtmek gerekirse 160 saat sürmekte olup, bu süre içerisinde göreceğiniz eğitimleri kısaca göz atalım. Eğitime düzenli katılan ve başarılı olanlar bu alanda MEB onaylı sertifika ile iş hayatına atılacaklar.
PHP Çalışma Mantığı ve Localhost Kurulumu: İlk derslerde PHP nedir, nasıl çalışır, avantajları devavantajları, gereksinimleri ve çalışma mantığını öğreneceksiniz. Eğitimler ilk etapta gerçek sunucu değilde bilgisayarımıza kuracağımız Localhost dediğimiz sanal sunucular ile yapılmakta ve yaptığımız çalışmaların çalışıp, çalışmadığı ve hatalarını burada kontrol ederiz. Hatta bu sistem bize bilgisayarımızda MYSQL veritabanı oluşturmakta olup, burada yaptığımız siteyi daha sonra aynen gerçek sunucuya yükleyerek yayına başlayabiliriz.
MYSQL Kurulumu ve PhpMyAdmin Kullanımı: PHP yazılım dili eğitimlerine geçmeden önce ihtiyacımız olan MYSQL veritabanı kurma ve onu kullanmayı temel seviyede öğrenmek gerekiyor.
Değişkenler: PHP yazılım dilinde en önemli konulardan biri değişkenler olup, sabit değişkenler ve operatör değişken çeşitlerini detaylıca öğreneceksiniz.
Döngüler: Yazılım dillerinin en güzel yönü döngü ve kontrol sistemi ile çalışmakta olup, bunu bir örnekle açıklayayım. Bir başvuru formu düşünün Kimlik numarası, ad, soyad, adres vs istiyor ve diyorki kimlik numarası 11 rakamdan az yada fazla olmasın aynı şekilde rakamdan başka karakterde içermesin diyoruz. Formu doldurup Gönder butona tıkladığınızda sistem hemen veritabanı bağlanmak yerine bak bakalım belirlediğim kurala uygun mu şeklinde komut veriyor ve hemen incelenip, kurala uygunsa geçiş değilse kısmında şu hatayı kullanıcıya göster şeklinde bir özellik ekliyoruz ve hatasını düzeltip, formu tekrar göndermesini sağlıyoruz.
Fonksiyonlar: PHP sizi hiç korkutmasın çünkü bir çok uygulama küçükük bir kod yardımı ile yapılmaktadır. Bunun için fonksiyonları kullanarak bir çok özelliği sadece saniyeler içinde yapabiliriz. Özellikle zaman ve email fonksiyonları çok işinize yarayacaktır.
Diziler: PHP yazılım dilinin en önemli konularından biri diziler olup, bu konuyu anladığınızda PHP mantığını çözmüş olursunuz. Dizi oluşturma va For, Foreach() Fonksiyonu önemli yer tutar.
Formlar ve İçerik Kontrolü: Formlar HTML ile tasarlanmasına karşın veri göndermek için PHP ve MYSQL gerek duymaktadır. GET ve POST yöntemi ile gönderilen formları yakından tanıyacak, formların kontrolünü yukarı da özetlediğim şekilde kontrolünü sağlayacağız.
MYSQL Veritabanı İşlemleri
Dersin ilk başlarında sadece temel olarak girilen MYSQL kursun sonlarına doğru asıl eğitime geçilmektedir. MYSQL ile veritabanı oluşturmak, yeni kullanıcı oluşturma, tabloların oluşturulması ve değer ataması ile MYSQL fonksiyonlarını öğreneceksiniz. PHP ile MYSQL sunucusuna bağlantı kurma konuları ile eğitim son bulacaktır.
Evet değerli arkadaşlar İsmek’in Web Programlama Kursu hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştım. Şimdi sıra sizde Temmuz ayında başlayacak olan İsmek kayıtlarına kursiyer.ismek.org adresinden bir tıkla başvuru yapmaktır. Ücretsiz olan bu eğitimle sizde hayatınızda yeni bir kapı açmalısınız.