Türkiye’de gündem öylesine hızlı değişiyor ki bundan 20 yıl önce hastanelerimizin içler acısı halini konuşurken şuan kamu ve özel hastanelerde çalışmak isteyen insanlara sunulan sağlık kurslarını konuşuyoruz. Ücretsiz meslek edindirme branşları arasında en çok aranan Hasta Kabul İşlemleri kursu ülkemizde sayıları hızla artan devlet ve özel hastanelere deneyimli eleman yetiştirmektedir. Gittiğimiz hastanelerde bizleri güler yüzle ve sıcak kanlı bir tavırla karşılayan Hasta Kabul bölümünde görev yapmak isterseniz sizde bu kursları mutlaka inceleyin.
Hasta Kabul İşlemleri Nedir?
Sağlıkta reform elbette sadece hastanelerin iyileştirmesi ile olmayıp, aynı zamanda hasta haklarında da yapılan iyileştirmeler göze çarpmaktadır. Eskiden muayene olmak isteyenler sabah erkenden hastaneye gider sıra almak zorunda kalırdı. Tarih olan bu uygulama yerini randevulu hasta kabulüne bırakmış olup, hastalar alo 182 yada İnternet üzerinden www.hastanerandevu.gov.tr adresinden bir tıkla dilediği hastane, dilediği doktor ve yine dilediği tarih ve saate randevusunu alabilmektedir. Randevusunu oluşturan hastalar randevu saatine kısa bir süre kala hastaneye gelerek giriş kaydını yaptırması gerekir. Burada devreye Hasta Kabul İşlemleri bölümü girmekte olup, hastanın nüfus cüzdanı ile randevu bilgilerini incelemekte ve dosyasını hazırlamaktadır.
İsmek Hasta Kabul İşlemleri Kursu Nedir?
Yukarıda görev tanımı yapılan Hasta Kabul Görevlisi olmak isteyenler için alınması gereken eğitim ve sahip olunması gereken sertifikayı alabileceğiniz eğitimdir. İsmek Hasta Kabul İşlemleri Kursu İstanbul’da yaşayanların istifade edeceği eğitimler olup, 16 yaş ve üzeri ilkokul mezunu herkes bu eğitime katılabilir. 280 saat sürecek olan ücretsiz Hasta Kabul İşlemleri Kursu ile bir çok eğitimi bir arada bulacak ve mesleğe tam donanımlı olarak başlayacaksınız. Alacağınız eğitimler arasında Bilgisayar Kullanımı, Ofis Programları Kullanımı, Sosyal Hayatta ve İş Hayatında İletişim ile Randevu ve Hasta Kabulü konuları ele alınmaktadır. Aynı şekilde hasta ve tedavi hizmetleri ile hastaların dosyalarını tıbbi arşivleme yöntemlerine uygun olarak dosyalama kurallarını öğreneceksiniz. Dilerseniz eğitim sürecini özet şekilde inceleyelim.
Bilgisayar Kullanımı ve Döküman Hazırlama
Geçmişte hasta kayıtları deftere yapılırken şimdi ise elektronik ortamda bilgisayar ile yapılmaktadır. Bu mesleğe adım atacakların bilgisayar bilmesi gerekli olup, bilgisi olmayanlar içinde sorun değil, kurslarda temel bilgisayar kullanımı ve döküman hazırlama eğitimleri verilecektir.
Sosyal Hayatta ve İş Hayatında İletişim
Bazı meslekler vardır ki insan ilişkilerinde oldukça etkili olması gerekir. Onlardan biride sağlık sektörü olup, her gün bir birinden farklı psikolojilere sahip insanlarla karşılaşmanız mümkündür. Sağlık merkezine hizmet almak için gelen insanların size uyum sağlamasını beklemeden siz insanlara uyum sağlamayı öğreneceksiniz. Bunun için kursun ilk evrelerinde insanlarla sosyal hayatta iletişim ve iş hayatında iletişim modülleri bulunmaktadır. Bu şekilde temel düzeyde sosyolog bilgileri edinerek, insanlarla başarılı iletişim faktörü edineceksiniz.
Randevu ve Hasta Kabulü
İşte yapacağımız işin ana konusu olup, gerek devlet hastanesi, gerek özel hastanelerin randevu sistemi, çalışma mantığı ve takibini yapacağınız bu eğitimde alınan randevuların takibi, randevu sahiplerinin onaylanması, gelen hastaların randevusunun işleme konması dair tüm detayları bol uygulamalı olarak öğreneceğiz.
Hasta Hizmetleri
Göreve başladığınızda göreceksiniz ki çok tempolu bir işiniz olup, sadece hasta kabulü değil, aynı zamanda hastanın sevki, tetkikleri, ilaçları ve yatış işlemleri dair bir çok işlem ile karşılaşacaksınız.
Tedavi Hizmetleri
Sağlık merkezine muayene için gelen bir çok insan tedavi sürecine başlamakta olup, kimisi tedaviye ayaktan evde devam ederken kimisi ise hastanede yatarak tedavi görmesi gerekir. Kaydını yaptığınız hastaların yine takibi size ait olup, sağlık alanında kullanılan terimler, hastalıkların tıbbi isimleri, kliniklerin isimleri, sağlık kurumları ve uygulanan tetkikler hakkında bu aşamada ciddi eğitimler içermektedir.
Tıbbi Arşivleme
Eğitimin son aşaması hasta kayıtları, yapılan işlem sonuçları gibi dosyalaların tıbbi arşivleme yöntemi ile gerek elektronik ortamda gerekse dosyalama sistemi ile arşivlenmesini bol uygulama ile öğreneceksiniz. Gerektiğinde sağlık merkezleri ve adli mercilerin isteyebileceği bu dosyaları gerek duyulması halinde hiç bir karışıklığa mahal vermeden bulabilecek şekilde arşivleme yöntemlerini göreceksiniz.
Hasta Kabul İşlemleri Kursu Nasıl Kayıt Olunur?
Tekrar hatırlatmak gerekirse sayfada yer alan bilgiler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenim Merkezi İsmek’e ait olup, İsmek Hasta Kabul İşlemleri Kursundan yalnızca İstanbul’da yaşayanlar yararlanabilir. Diğer şehirlerde yaşayanlar içinde Halk Eğitim Merkezi ve belediye kursları olup, yararlanabilirsiniz. İsmek Hasta Kabul İşlemleri Kursu diğer eğitimler gibi kayıtları İnternet üzerinden online yapılmakta olup, her yıl Temmuz’da başlayan başvuruları kursiyer.ismek.org adresinden bir tıkla yapabilirsiniz.
Kamu ve Özel Hastanelerde Çalışabilirsiniz
Bu eğitimi alan ve devamsızlık yapmadan sertifika almaya hak kazanan arkadaşlarımız eğitim sonunda elde ettikleri bilgiler ile devlet hastaneleri, özel hastaneler, klinikler ve branş merkezlerinde kolayca kendilerine iş bulabilmektedir. Böylece masa başı bir mesleğe adım atmış olursunuz.