Çocukluğumda çok iyi hatırlıyorum halk eğitim merkezi kursları denince ilk akla gelen branş dikiş nakış olurdu. O nedenle bir çok insan ücretsiz kursları pek önemsememesi genelde böylesi hafızasında yer eden olumsuz örneklerdendir. Ama şuan devir değişti, imkanlar gelişti ve bir çok özel kurslarda bulamayacağınız eğitimleri halk eğitim kurslarında alır hale gelindi. Örnek giyim ve tekstil kurslarını ele alalım. İsmek Giyim ve Üretim Teknolojisi alanında sizler için 23 farklı branşta eğitim imkanı sunulmaktadır. Hepsi ücretsiz ve eğitim sonunda başarılı olan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı altın bilezik anlamına gelebilecek olan sertifika verilmektedir. İsmek Giyim Kursları tekstil ve hazır giyim üretiminde arzu ettiğiniz alanda imkan sağlıyor. Örnek alacağınız eğitime göre modelist, stilist, makinacı yada geleceğin ünlü bir modacısı olabilirsiniz. Dilerseniz İsmek Giyim ve Üretim Teknolojisinde yer alan branşlara şöyle bir göz atalım değerlendirelim ve sizlerin sorularına yanıt verelim.
Makinacılık ve Model Makinacı
Büyük kentlerden birinde yaşıyorsanız mutlaka denk gelmiştir. Tekstil ilanları genelde afiş ile firmanın olduğu kısımda yazar Singer, Overlok, Reçme, Çift İğne, Kollucu vs bunların hepsi bir birinden farklı dikiş makinalarıdır. Her biri farklı amaçlar için kullanılan bu makinaları öğrenmek için ya çocukluktan bir tekstil atölyesine girer çıraklıktan yetişir yada giyim kurslarından öğrenirsiniz. Şimdi sizlere sunulan düz dikiş makinası (Singer) ve düz deri dikiş makinası branşlarından yararlanarak sizde başarılı bir makinacı olabilirsiniz.
Hazır Giyim Model Makinacı
Tekstil atölyesi yada firmalarında maaşlar bildiğiniz makina tipi, sayısı ve o makinadaki ustalığınıza göre şekillenmektedir. Bir makina bilene makinacı, iyi bilene usta makinacı denir. Birden fazla makina bilene örnek Singer (Düz Dikiş Makinası), Overlok, Reçme bu üçünü bilene ile kompleci denir yani penye üretimi yapan bir firmada bu 3 makinayı bilmek en yüksek makinacı maaşı almak demektir. Bu makinaları bilen ve model dikmeyi bilenler ise modelhane bölümlerinde model makinacı olarak çalışır, maaşları daha dolgundur. Model makinacı modelist ve stilist ise aynı bölümde görev yapıp onların hazırladığı modeli en iyi şekilde dikendir. Burda şekillenen model onaylanması halinde seri üretime geçer.
Stilistlik Kursu
Bir nevi modacı diyebileceğimiz stilist hayalindeki modeli resme döken kişidir. Hani her mevsim görmeye alıştığımız farklı farklı giyim tarzları işte stlistler tarafından çıkarılmaktadır. Stilist resme döktüğü modeli modelist ve yardımcısı insanların üzerine uygun kalıp haline getirmektedir. Bir sonraki branşta ise modelist ve görevlerini tanıyacağız. İsmek bilgisayarlı stilistlik kursunu mutlaka incelemenizi tavsiye ederim.
Modelistlik ve Modelist Yardımcısı
Yukarda bahsi geçen Stilist resme döktüğü tarzı modelist yada yardımcısı insanların bedenlerine göre kalıplandırmaktadır. Giysiler bize tek parça gelsede en az 5-6 parçadan oluşmakta ve dikimhanede birleştirilmektedir. Gelişen teknoloji ile modelistlerin işi daha kolaylaştı. Eskiden elle kalp çıkarırlardı şimdi ie bilgisayarlı modelistlik kavramı çıktı. Gerber ve Stylecad gibi proğramlarla yapılmaktadır.
Trikotaj
Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi triko ürünler tekstilden biraz farklı olup, üretimi bambaşkadır. İsmek Trikotaj kursu üretim aşaması ve kullanılan makinaları öğretmektedir.
İsmek Giyim Kursu Branş Listesi
- Artistik Çizim ve Drapaj
- Bilgisayarlı Modelistlik (Gerber, Stylecad)
- Bilgisayarlı Stilistlik
- Çanta ve Ayakkabı Çizimi
- Çocuk Dış Giysileri Dikimi
- Çocuk Gösteri Giysileri Dikimi
- Dokuma Konfeksiyon Makineci
- Düz Deri Dikiş Makinesi
- Düz Dikiş Makinesi (Singer)
- Giyim Aksesuarları Dikimi
- Model Makineci
- Kadın Dış Giysileri Dikimi
- Modelist Yardımcısı
- Artistik Çizim
- Kadın Giysileri Dikimi
- Kalıp Hazırlama
- Kadın Üst Giysileri Dikimi 4-56
- Trikotaj
Evet değerli arkadaşlar branşları özetledik ve son olarak listeyide ekleyerek konuya nokta koyma zamanı gelmiştir. Sitemizde tüm şubeler ve o şubede verilen eğitimler belirtilmiştir. Kafanıza takılan sormak istediklarinizi ise aşağıdaki soru ve yorum formundan iletiniz. Kafanızı ağrıttımsa özür dilerim. Başarılı bir eğitim dönemi ve gelecek dilerim. Allaha emanet olunuz.