Saz yada bağlama Türk Halk Müziği’nde en çok sevilen telli ve tezeneli bir çalgıdır. 7’den 70’e herkesin hayran kalıp mutlaka çalmak istediği bu enstürman sadece bağlama olarak değil yörelere göre adları (Saz, Cura, Kopuz, Dombra, Tar, Tambura, Çöğür ve İkitelli) olarak bilinir. Parmaklar Yada Mızrap İle Çalınır; parmaklarla çalma tekniğine dövme yada şelpe denilen bu enstürman 2’si bam olmak üzere toplamda 7 telden oluşmaktadır. 3 Ana kıısmdan üretilmekte olup parçalara ise (Sap, Göğüs ve Tekne) adları verilmiştir. Bağlama yapımınında bir çok ağaç çeşidi kullanılmakta olup genellikle (Dut, Kestane, Ardıç, Ceviz ve Ladin) ağaçları tercih edilmektedir. Özetle esntürmanı tanıdık şimdide bu çalgıyı öğrenmek ve çalmak isteyenler için ücretsiz eğitim imkanı sağlayan yerleri tanıyalım.
Bağlama Kursu
Müzik ve gösteri sanatları alanında en çok yer verilen kurslardan biri Bağalam kursu, iki farklı branş olup bağlama ve bozuk düzen olarak seçim yapmanız gerekir. Her ikiside 232 saat sürmekte olup detaylar aşağıdadır.
Bağlama Düzeni;İlk etapta müziğin temel öğelerini göreceğiniz bu kursta aynı zamanda bağlama düzeninde kerem (hüseyni) dizisi öğretilmektedir. İki ve 3 zamanlı ritim konularını işleyip, Beş, Yedi, Sekiz ve Dokuz zamanlı ritim kalıplarına hakim olacaksınız. Garip ve Derbeder Kalenderi dizizi üzerinde seslendirme ile bağlama düzenine uygun olarak halk müziği repertuarı üzerine eğitimler verilmektedir.
Bozuk Düzen; Yukardaki branş ile eğitim konuları hemen hemen aynı olup sadece bağlama düzeni yerine bozuk düzen olarak uygulanmaktadır. Eğitimlerde bağlama hakkında tüm detayları göreceksiniz.
İsmek Bağlama Kursları
İstanbul’un ücretsiz halk üniversitesii haline gelen ismek sadece mesleki eğitim değil aynı zamanda bir birinden önemli müzik eğitimleri ilede sizlerin yanındadır. İsmek Bağlama kursu kapsamında gerek bağlama gerekse bozuk düzen olmak üzere yaklaşık 50 farklı kurs merkezinde eğitim imkanı sağlanıyor. Hemen hemen tüm ilçelerde bir yada bir kaç ismek bağlama kursu bulmanız mümkündür.
İstanbul’un Onlarca Noktasında Ücretsiz Kurslar
İsmek 240 kurs merkezi ile hizmet veren bir kurum olup, sürekli gelişmektedir. Sizde ücretsiz olarak bu eğitimden yararlanmak isterseniz yapmanız gereken tek şey İsmek Online sayfasından iki dakikanızı ayırarak kayıt olmaktır. Sonrasında sizi arayarak kurs merkezine nüfus cüzdanı fotokopinizle gelmeniz istenecektir.
Bağlama Çeşitleri
Kurslar hakkında verdiğimiz bilgiye ara verip tekrardan bağlama hakkında bilgi vermeye devam edelim. Özellikle kullanılan çeşitlerine bir göz atalım. Çöğür (Kısa kol bağlama) türüdür. Kısa saplı bağlama (Yakın zamanda ülkemizde geliştirilmiştir.) Tambura (Aynı zamanda uzun kollu olarak bilinir) Divan ve Meyan Sazı (Büyük ve en büyük bağlama çeşitleridir) Cura (Bu ailenin en küçük üyesidir)
Neşet Ertaş ve Kıvırcık Ali Gibi Ustalar; Saz yada bağlama denince ilk akla gelen rahmetli sanatçılarımızdan Neşet Ertaş ve Kıvırcık Ali yanısıra Arif Sağ, Musa Eroğlu gibi sanatçılar ve daha ismini hatırlayamadığımız üstadlar bulunur. Bir gün sizde böylesi bir saz ustası olmak için ücretsiz eğitim fırsatını kaçırmayın. Severek alacağınız eğitimler için sizleride bekliyoruz.