HEM Kursları Nedir Kimler Yararlanabilir?

Halk Eğitim Merkezi kurslarının 2024-2025 dönemi kayıtları Eylül ayı içerisinde başlamaktadır. Yeni dönemde görev yapacak usta öğreticilerin belirlenmesi ile birlikte kurslar hızlı bir şekilde açılmaktadır. Mevcut kurslara başvuru yapabilir veya kurs açılması talebinde bulunabilirsiniz. (1,2)

Halk Eğitim Merkezi Kursları

Halk eğitim kayıtlarının nasıl yapıldığı ile ilgili detayları yazının devamında bulacaksınız.

Halk Eğitim Merkezi Kayıtları Nasıl Yapılır?

Kurslara başvuru yapabilmek için 3 farklı seçeneğinizin olduğunu belirtmek istiyorum;

Kayıt Seçenekleri ↗

  • E-Yaygın Otomasyonu (Online)
  • Halk Eğitim İnternet Sitesi (Online)
  • Kurs Merkezlerinde (Müracaat Ederek)

Yukarıda belirtilen kayıt yöntemlerinden size en uygun olanı kullanabilirsiniz. Önerim, imkanı olanların kurs merkezlerine bizzat giderek başvuru yapmaları yönünde olacaktır. (3).

E-Yaygın Kurs Kaydı Nasıl Yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilmiş olan E-Yaygın otomasyonu, halk eğitim merkezi kurs kayıtları yanı sıra eğitimcilerin (usta öğretici ve uzmanların) işlemlerini gerçekleştirme imkanı sunuyor. Daha önce katıldığınız kurslar, aldığınız belgeler dahil tüm detaylara buradan kolayca ulaşabilirsiniz. E-Yaygın giriş için aşağıda yer alan bağlantıya tıklayabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/

Sisteme giriş yapabilmek için E-Devlet şifreniz olması gerekir. Daha önceleri üye olma imkanı vardı, kaldırılmış gibi görülüyor. Sisteme giriş yaptığınızda, menüden başvurular kısmına tıklıyoruz. Açılan menüde “Kursa Ön Başvuru Yap” ya da “Kurs Açılması Talebi” linkinden yararlanabilirsiniz.

Aynı şekilde açılmış olan kursları il ve ilçe seçimi yaparak görebilirsiniz. Açılmış olan kurslara da kayıt olabilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezlerinin İnternet Sitesinden Başvuru

Başvuru işlemini İnternet üzerinden yapmak isteyenler için bir diğer alternatif ise Halk eğitim merkezlerinin İnternet siteleri olmaktadır. Her kurumun kendine ait İnternet sitesi bulunmaktadır. Size en yakın halk eğitim merkezi ve İnternet sitesini Milli Eğitim Bakanlığının “Okullar ve Diğer Kurumlar” sayfasından görebilirsiniz. Aşağıda yer alan linke tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz. https://www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/index.php

İl ve ilçe seçerek size en yakın okullar yanı sıra halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerini görebilirsiniz. Kurumun İnternet sitesine eriştiğinizde muhtemelen ön kayıt formu bulunmaktadır. Bu formu doldurarak da ön kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezlerine Gelerek Yüz yüze Kayıt

İnternet ile uğraşmak yerine kurs merkezlerine giderek de başvuru yapabilirsiniz. Kurumu ve eğitim programlarını yakından görmek, merak ettiğiniz soruları muhatabına sorabileceğiniz bu yöntemi önerdiğimi belirtmiştim. Yakında açılacak kursları görebilir ya da istediğiniz bir alanda kurs açılmasını talep edebilirsiniz.

Halk Eğitim Kursları Ne Zaman Açılır?

HEM’de yıl boyu kurslara kayıt yaptırabilirsiniz. Eğitimlerin başlama tarihi ise başvuru durumuna göre şekillenmektedir. Bir eğitimin başlayabilmesi için minimum 12 kişilik (rakam artabilir) başvurunun oluşması gerekir. Bu nedenle başvuru sonrası belirlenen kayıt kontenjanının dolmasını bekleyebilirsiniz. Bu bekleme süreci 1 haftada sürebilir, 2 ayda sürebilir.

Kayıtların tamamlanması ve eğitim sürecinin başlamasına karar verilir. Bu durumda sizlere bilgi verilerek kurslara katılıp, katılmak istemediğiniz sorulur. Bazen bekleme süresinde vazgeçenler olabiliyor. Bu şekilde eğitimler başlamaktadır. Yani net bir tarih vermek her zaman mümkün olmamaktadır. E-Yaygın otomasyonu üzerinde, eğitim tarihi belirlenen kursları görebilirsiniz.

Halk Eğitimde Hangi Kurslar Var?

Adalet (3)Ahşap Teknolojisi (40)
Aile ve Tüketici Bilimleri (41)Ayakkabı ve Saraciye (24)
Bahçecilik (163)Bilişim Teknolojileri (110)
Biyomedikal Cihaz Teknolojileri (1)Büro Yönetimi ve Sekreterlik (29)
Can ve Mal Güvenliği (4)Çevre Koruma (14)
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi (65)Denizcilik (22)
Din Eğitimi (59)Eğlence Hizmetleri (2)
El Sanatları (909)Elektrik ve Enerji (16)
Elektrik-Elektronik Teknolojisi (86)Endüstriyel Otomasyon (8)
Gazetecilik (5)Geleneksel Oyunlar ve Zeka Oyunları (8)
Gemi Yapımı (10)Gıda Teknolojisi (59)
Giyim ve Üretim (159)Grafik ve Fotoğraf (17)
Güvenlik Hizmetleri (5)Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri (32)
Halkla İlişkiler ve Organizasyon (22)Harita, Tapu, Kadastro (2)
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri (2)Havacılık (9)
Hayvan Sağlığı (4)Hayvan Yetiştiriciliği (26)
Hukuk (2)İnşaat Teknolojisi (108)
Kağıt Üretim Teknolojisi (2)İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği (4)
Kimya Teknolojisi (42)Kişisel Gelişim ve Eğitim (172)
Konaklama ve Seyahat Hizmetleri (22)Kuyumculuk (21)
Madencilik (49)Makine Teknolojisi (71)
Matbaa (11)Metal Teknolojisi (47)
Metalurji Teknolojisi (16)Motorlu Araçlar (41)
Muhasebe ve Finansman (34)Müzik Aletleri Yapımı (10)
Müzik ve Gösteri Sanatları (184)Okuma Yazma (4)
Ormancılık (2)Öğretmenlik ve Öğretim (18)
Pazarlama ve Perakende (17)Plastik Teknolojisi (21)
Radyo Televizyon (9)Raylı Sistemler Teknolojisi (8)
Sağlık (10)Sanat ve Tasarım (34)
Seramik ve Cam Teknolojisi (48)Sosyal Hizmetler ve Danışmanlık (6)
Sosyoloji ve Kültürel Araştırmalar (12)Spor (234)
Tarım (137)Tekstil (96)
Tesisat ve İklimlendirme (59)Uçak Bakımı (2)
Ulaştırma Hizmetleri (17)Yabancı Diller (149)
Yenilenebilir Enerji (6)Yer Bilimleri (7)
Yiyecek İçecek Hizmetleri (57)Yönetim ve İdare (4)

Hangi birine sayabilirim ki? Halk eğitim kurslarından 75 farklı alanda, 2601 tanesi mesleki olmak üzere toplamda 3742 tane kurs seçeneği bulunmaktadır. Kültür, sanat, meslek ya da kişisel gelişim ihtiyacınız olan her türlü eğitim düşünülmüş diyebilirim. (4).

Örnek: Yabancı dil eğitimi almak isteyen biri için 25 farklı ülkenin dilini öğrenme imkanınız olduğunu belirtmek istiyorum. (5). Ücretli yabancı dil kurslarında bile bu kadar seçeneği bulma imkanınız yoktur. Peki, şimdi hangi alanlarda eğitim verildiğini liste halinde görelim. Alan adının yanında, o alanda kaç eğitim olduğunu rakam ile belirteceğiz. (6). Dilerseniz sizde E-Yaygın üzerinden alanlar ve branşlara göz atabilirsiniz. https://e-yaygin.meb.gov.tr/pagePrograms.aspx

Açık Öğretim Kayıtları HEM’de Yapılıyor

Yaygın eğitim, sadece kursları ifade etmez! Aynı zamanda yarım kalan eğitimlerini devam ettirme anlamına da gelir. Açık öğretim ortaokulu ve Açık öğretim lisesi ile yarım kalan eğitiminizi devam ettirebilirsiniz. Örgün eğitim yaşını geçmiş olanlar, yarım kalan eğitimlerine devam edebilir. (9).

Açık öğretim ortaokulu ve Açık öğretim lisesi ilk kayıt, kayıt yenileme gibi işlemleri size en yakın halk eğitimi merkezi şubesinde gerçekleştirebilirsiniz. Her yıl 3 farklı zaman aralığı içerisinde ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemi yapılabilmektedir.

SIK SORULAN SORULAR

Halk Eğitim Kursları Ücretli mi?

Hayır arkadaşlar, eğitimler ücretsizdir. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAYGIN EĞİTİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ 25. madde bu konuda bilgi vermektedir. “Kursa katılanlardan durumu uygun olanlar, kendi istekleriyle etkinlik giderleri için okul aile birliğine katkıda bulunabilirler.” Şeklinde açıklama yapmaktadır.

Yukarıda belirtilen hususa bağlı olarak, bazı halk eğitim merkezleri bağış adı altında ücret talep edebilmektedir. Vermek zorunda değilsiniz! Eğitim aldığınız kurumu desteklemek, daha başarılı olmalarını sağlamak isterseniz, yönetmelikte de belirtildiği gibi kendi isteğinizle bağış yapabilirsiniz. (7).

Usta Öğretici Başvuruları Nasıl ve Nereden Yapılır?

Halk eğitim merkezi, eğitim almak isteyen kursiyerler kadar eğitim vermek isteyen öğretmen (uzman) ve usta öğreticileri de yakından ilgilendirmektir. Her yıl binlerce öğretmen ve usta öğretici halk eğitim merkezlerinde çalışma fırsatı buluyor. (8) Usta öğretici alımları her yıl Ağustos ayı başlamaktadır. Başvurular E-Yaygın sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alınabilir mi?

Halk eğitim merkezinde belgelendirme sadece sertifika ile sınırlıdır. Kalfalık, ustalık ya da usta öğreticilik alanında belgelendirme yetkisi yoktur. Bu tür belgelendirmeleri yine ilçenizde bulabileceğiniz mesleki eğitim merkezlerinden alabilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezi Telefon Numarası ve İletişim Bilgilerine Nereden Ulaşırım?

Her ilçede en az 1 tane olmak üzere HEM bulunmaktadır. Bunların aynı zamanda kendine ait İnternet siteleri mevcuttur. Size en yakın HEM’i ve İnternet sitesini görmek için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/index.php

REFERANSLAR

  1. Okur-Berberoğlu, E. O. B., & Uygun, S. (2013). Sınıfdışı eğitimin dünyadaki ve Türkiye’deki gelişim durumunun örgün ve yaygın eğitim kapsamında incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 32-42.
  2. Türkoğlu, A., & Sanem, U. Ç. A. (2011). Türkiye’de halk eğitimi: tarihsel gelişimi, sorunları ve çözüm önerileri. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 2(2), 48-62.
  3. Bakanlığı, M. E. (2010). MEB Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği.
  4. Poyraz, H., & Titrek, O. (2013). Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin geliştirilmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi.
  5. Çetintaş, B. (2010). Türkiye’de yabancı dil eğitim ve öğretiminin sürekliliği. Journal of language and linguistic studies, 6(1), 65-74.
  6. Alkan, C. (1989). MODÜLER PROGRAMLAMA VE TÜRKİYE’DE UYGULAMASI. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 22(1), 13-22.
  7. Gazete, R. (2010). Millî Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği. Erişim adresi: http://www. resmigazete. gov. tr/main. aspx.
  8. ÖZER, M. (2020). Türkiye’de Mesleki Eğitimde Paradigma Değişimi. Gazi University Journal of Gazi Educational Faculty (GUJGEF), 40(2).
  9. Boz Yüksekdağ, B. (2016). Açık ve uzaktan eğitimde öğrenme . Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi , 2 (4) , 127-138 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/auad/issue/34066/377100

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir