Gelinlik Dikimi

Gelinlik Dikimi
Beyaz bir gelinlik tüm genç kızların hayalini süslemektedir. Ya peki kendi gelinliğinizi kendiniz tasarlamayı ve dikmeyi düşündünüz mü? yada bu işi meslek haline getirerek ünlü bir modacı olmayı? bence düşünmelisiniz. Çünkü başta ismek olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinde ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz gelinlik dikimi eğitimleri bulunmaktadır. 288 Saat sürecek kurs sonunda tüm hayallerinizi  gerçekleştirmek artık daha kolay olacaktır. Yazının devamında eğitim ve içeriğine dair detaylar yer almaktadır.

Moda eğitimleri

İsmek Gelinlik Tasarımı ve Dikimi Alanında Eğitimlere Başladı
Geçtiğimiz yıl İsmek Moda Okulu uygulamasını hayata geçmiş olup, (İlhan Çolpan Moda Okulu) ile ileri seviye gyim ve moda alanında eğitimlere başlanmıştır. İsmek 2015-2016 eğitim öğretim dönemine onlarca yeni branş ile giren İsmek Gelinlik alanında 2 yeni branşı sizlere duyurmak istiyorum. Onlardan biri Abiye ve Gelinlik Tasarımı olup, bir diğeri ise bu sayfada detaylıca tanıma imkanı bulacağımız Gelinlik Dikimi kursudur. Asıl konumuza geçmeden önce dilerseniz Abiye ve Gelinlik Tasarımı branşı nedir, ne yönde eğitimler verir, hangisine katılmam gerekir bunu ele alalım.

Abiye ve Gelinlik Tasarımı Kursu (80 saat)
İlk tanıyacağımız branş abiye ve gelinlik tasarımı olup, 80 saat gibi kısa bir sürede tamamlanmaktadır. Bu eğitime katılacak olan bireylerde ilk etapta göz zevki, renk uyumu ve yeni modeller hazırlayabilme konusunda azda olsa yetenek olmalıdır. Zaten abiye ve gelinlik tasarımı kursuna katılmak isteyen bireylerde temel düzeyde stilistlik eğitimi almış olması gerekmektedir. Kursiyerlere yeni abiye ve gelinlik modellerinin hazırlanmasına dair teknikler öğretilmektedir. Stilist bildiğiniz gibi yeni kıyafetleri tasarlayan kişilere denir. Bu eğitime kimler katılmalı sorusunun cevabı oldukça açık ve net bir şekilde moda ile ilgilenen, model çıkarabilen stilistlik konusunda eğitim almış kişilere yöneliktir. Şimdi ise genç kızlar ve hanımlara özellikle önerim olan, gelinlik dikimi kurslarına geçelim.

Kimler Katılabilir?
İsmek kursları İstanbul Büyükşehir Belediyesi eğitim hizmeti olması nedeniyle İstanbul’da yaşayan 16 yaş üzeri bireyler yararlanabilir. Gelinlik Dikimi branşı için herhangi bir koşul bulunmamakla birlikte sayfada özet bilgisine yer verdiğimiz Abiye ve Gelinlik Tasarımı branşı için daha önce temel stilistlik eğitimi alış olmak gerekmektedir.

Gelinlik Dikimi Branşı Hangi Şubelerde?
Eğitimler yeni olması nedeniyle çok yaygın ve çok fazla kursiyere imkan sağladığını söyleyemem İstanbul genelinde bir kaç ismek kurs merkezinde eğitimleri verilmekte olup, aşağıda yer alan linkten Gelinlik Dikimi eğitiminin bulunduğu ismek kurs merkezlerini görebilirsiniz. http://ismek.ibb.gov.tr/kursarama.aspx?BransCode=2097 Kafanıza yatması ve ulaşım problemi yaşamayacağınız bir yerde ise hemen kayıt bilgilerine geçelim.

Başvurular Nasıl Yapılır?
Gelinlik dikimi branşında eğitim veren ismek kurslarını inceledikten sonra başvuru yapmak için kursiyer.ismek.org adresinden online başvuru yapmanız gerekir. Kayıtlar her yıl Temmuz ayında başlamakta olup, eğitim süreci boyunca sürekli açık kalmaktadır. Asil yada yedek listeden başvurunuzu yapabilirsiniz. Kontenjan az olması nedeniyle kursiyer seçiminde sınav yapılabilmektedir.

Gelinlik Dikimi Kursları (288 Saat)
Bu yıl ilk defa uygulanacak olan gelinlik dikimi kursları bir çok arkadaşımızı geleceğin gelinlik modacısı haline getirecektir. Oldukça geniş kapsamlı ve bol uygulamalı bir eğitim planı yapılmış olup, toplamda 288 saat sürecektir. Yeni bir eğitim olması nedeniyle İstanbul’da şuan iki kurs merkezinde eğitimleri verilecektir. Şimdi dilerseniz eğitimlerde ele alınacak konular ve uygulamaları görelim.

Gelinlik Model Analizi Nasıl Yapılır?
Eğitimin ilk aşaması gelinlik modellerinin analizi üzerine olmaktadır. Sadece model analizi ile sınırlı kalmadan günümüze uygun olarak genç kızların hayalindeki gelinlik modellerini anlama, yorumlayabilme ve onu model haline getirebilmek için bilinmesi gereken teknik detayları öğrenerek başlıyoruz.

Kaç Çeşit Gelinlik Modeli Var?
Aslında bunun sayısını tam olarak ortaya koymak mümkün değildir. Modacılar yeni model çıkardıkça farklı isimler ile satışa sunmaktadır. Fakat toplumda hafızalara kazınmış olarak yaklaşık 10 model bulunmaktadır. Dilerseniz bu modelleri ve özelliklerini aşağıda yer alan listeden göz atabilirsiniz.

Kaç gelinlik modeli var

Gelinlik Kesim İşlemleri
Uygulama safhasına geçtiğimizde ise ilk olarak gelinlik kesimi üzerinde olmaktadır. İlk başta makat tutmakta bile zorlanacak, heyecanlanacak fakat eğitim sonunda bir terzi, bir modacı edasında deneyim ve el alışkanlığına kavuşmuş olacaksınız.

Gelinlik Kaç Parçadan Oluşur?
Bu sorunun cevabı oldukça farklı olup, modellere göre değişmektedir. Fakat klasik anlamda kabul görmüş gelinlik modelleri ana parçalar olarak 4 alt parçalar ise yaklaşık 20-30 arasında değişmektedir. Ana parçalardan biri dantel olup, gelinliklerin olmazsa olmazı olarak kabul edilir. Ön etek, ön beden ve arka bedenlerde sık kullanılır. Bir diğer ana parça ise ana kumaş olup, arka, arka kup, ön, sağ ve sol kup, ön ve arka etek ile verev dediğimiz askılarda sık kullanılan bir malzemedir. 3. Ana malzeme ise double için kullanılan Abraham olup, genelde arka, arka kup, ön, ön sağ ve ön sol kup olarak kullanılır. Son malzememiz astar olup, arka, arka kup ile ön, ön sağ ve ön sol kup olarak kullanılır. Aynı şekilde ön ve arka etek kısımlarında yer alır.

Gelinlik Dikimi Öncesi Hazırlık
Modeli belirlenen ve parçalarının kesimi yapılan model dikim aşamasına geldiğinde burada bir seçim yapmak gerekir. Modaevleri ve gelinlikçiler duruma göre makine ve elde dikim yapmaktadır. Genelde hassas kumaşlar makine ile dikmek yerine teyel dediğimiz teknikle elde dikilmektedir. Makinede dikim yapılacaksa dikiş aralıkları mutlaka geniş bir uygulama yapılmalıdır.

Gelinlik Dikimi Esnasında Nelere Dikkat Etmeli
Bazı önemli noktalara değinmek istiyorum. Makine ile dikim yapacaksanız parçaları üst üste koyduğunuzda dikmeden önce kayma olup, olmadığını kontrol etmelisiniz. Kullandığınız makinede mutlaka en ince çapta iğne kullanmaya özen gösterin aksi halde dikişlerde delikler belli olacaktır. Dikim esnasında ana kumaş üste abraham ise altta kalmasını mutlaka ezberleyin. Beden parçalarını birleştirmeden önce mutlaka ütüleyin, ütü sıcaklık derecesi en düşük düzeyde olmasına dikkat edin, aksi halde kumaşın yanması yada büzülmesine neden olur.

Gelinlik Prova ve Kontrol İşlemleri
Bildiğiniz gibi gelinlik alırken 2 farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan biri hazır ürünleri kiralama yada satın alma şeklinde olup, gelin adayının vücuduna en uygun model seçilir. Bunun dışında biraz daha masraflı olan kişiye özel gelinlik dikimi ise gelin adayı ile ortak çalışma şeklinde yapılır. İlk başta istediği model ve ayrıntılarını dinleyerek çizim, kesim ve dikim yapılır. Belli bir aşamaya ulaştıktan sonra ise gelin adayı bir yada birden fazla provaya çağrılarak üzerinde deneme yapılır.

Gelinlik Provası Nasıl Yapılır?
Eğitimlerde sadece gelinlik modeli belirleme, kesim, dikim ile sınırlı kalmadan aynı zamanda gelinliği son aşamaya kadar tüm bilgileri öğreneceksiniz. Onlardan biride prova olup, nasıl yapacağımıza bir bakalım.

Gelin adayının beden, bel kalça hatlarını iki farklı yöntemden birini Grogren yada Ekstrafor kullanarak belirlemek gerekir. Bu noktadan sonra provası yapılacak olan gelin adayı yada prova mankenine öncelikle eteği giydirmek gerekir. Prova esnasında mutlaka düğünde giyilecek olan iç çamaşırı ve ayakkabı ile yapmalısınız. Prova esnasında etek iç kısmına tülden hazırlanmış olan jupon giydirmeyi unutmamalısınız. Devamında bedeni giydirerek fermuar açıklığını kapatmanız gerekmektedir. Buna müteakip askıların boyunu ayarlayarak iğnelemek gerekir. Prova mutlaka boy aynası karşısında yapılmalı ve burada yapılması ve düzeltilmesi gerekenleri anlamış olacağız. Bu noktadan sonra gelinlik çıkarılır ve yapılacak işlemler işaretlenmelidir.

Gelinlik Provası Kaç Gün Sürer?
Gelin adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri olup, özel dikim yaptıracaklar için süreci anlatalım. Öncelikle parçaların birleştirilmesinde ilk prova yapılmakta olup, bunun dışında 1 yada 2 defa daha prova için gelmeniz istenebilir. Yani sorunun cevabı 2-3 gün olur. Bu günler farklı farklı günlerde olacaktır.

Gelinlik Süsleme Süreci (Kurs Bitiyor)
Evet arkadaşlar eğitimlerin sonunda hazırladığımız modeli daha çekici hale getirmek için bazı süsleme ve ince işçilik yapmak gerekir. Bunun için bir çok teknik olup, dikişler, boncuk, taş, pul gibi malzemeleri kullanarak daha görsel hale getirmeyi öğreneceğiz ve eğitime bitirip, iş hayatına atılacaksınız.

Tesettürlü Gelinlik Modelleri Yapabilecek miyim?
Sizlerden gelen sorulardan biride eğitim sonunda tesettür gelinlik modellerinin çizim, kesim, dikimi konusunda olup, evet arkadaşlar eğitim sonunda tesettürlü gelinlik dahil tüm modelleri kolayca hazırlayabileceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir