İnsan yapısı gereği her yaşta kendini iyi hissetmesini sağlayacak uğraşlar bulabilmektedir. Örnek 3 yaşındaki bir çocuk bile sevdiği oyuncaklar ile kendine bir meşguliyet oluşturabilmektedir. Özellikle ergenlik ve eğitim çağını aştıktan sonra insanlar sadece işleri ile meşgul olmayıp, aynı zamanda severek yapacakları bir sanat dalı arayışı içine girmektedir. Bu kapsamda genelde El Sanatları ön plana çıkmakta olup, her yaştaki insanın severek ve kolayca yapabileceği Ebru Sanatı öğrenmenizi öneririm. Su üstünde kitre ile hazırlanmış desenlerin kağıda çıkarılması sanatı olan Ebru Kursları ile öğrenmeniz şimdi hem çok kolay hemde ücretsizdir. Türkiye’nin her yerinde bulabileceğiniz Ebru Kursu İstanbul’da yaşayanlar için İsmek’i öneriyoruz.
İsmek Ebru Kursu
Geleneksel Türk Süsleme Sanatı olan Ebru Kursu 168 saat sürecek olan kapsamlı eğitimlerden oluşmaktadır. Sıfırdan başlayanların bile profesyonel şekilde öğreneceği ebru sanatı eğitimlerinde özellikle suyun kitre ile yoğunlaştırılması, renk çeşitleri ve renk uyumlarının sağlanması ile boyamaya hazırlık çalışması ile desenlerin hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar ele alınmaktadır. Ebru için kullanılan boyaların hazırlanması ve hazırlamış olduğunuz boyaları fırça ile serpiştirmeyi öğreneceksiniz. 16 Yaş ve üzeri herkesin bu ücretsiz imkanlarından mutlaka yararlanmasını tavsiye ediyoruz.
Ebru Kurslarına Kimler Katılabilir?
Sanatla uğraşmak isteyen 16 yaş ve üzeri herkes katılabilmektedir. İstanbul’un hemen hemen tüm ilçelerinde bulabileceğiniz İsmek Ebru Kursu için kayıtlar sadece internet üzerinden online yapılmaktadır. Sizde bu eğitimi almak isterseniz kursiyer.ismek.org adresinden bir tıkla ön kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Başvurular arasında asil listede yer alanları kurs merkezinden arayarak bilgi verilmektedir. İlk etapta yedekte olmanız kursa katılamayacağınız anlamına gelmez. Gelmek istemeyen, iptal edenler olmaktadır. Şimdi dilerseniz biraz Ebru sanatı hakkında bilgi verelim. Sizden gelen soruları aşağıda yanıtlayalım.
Kitre Nedir?
Yukarda bir kaç defa bahsi geçen Kitre ebru sanatı için en önemli aşamalardan hatta olmazsa olazlardan biridir. Suyun yoğunlaştırılması anlamına gelen kitre özellikle ülkemizde iç ve doğu bölgelerinde kırlarda yetişen yabani bir bitki olan geven özsuyundan elde edilmektedir. Bir tür diken olan geven ebruda kullanılacak suyun yoğunluğunu artırması ve kullanılan boyanın dibe inmesini önlemektedir. Suyun yüzeyinde kalan desenler bu şekilde kolayca kağıda aktarılmaktadır. Kitre ebru sanatı için en önemli malzemeler arasındadır.
Ebru Sanatı Nerede Kullanılır?
Amaç hazırlanan deseni kağıda yansıtıp bırakmak değildir. Hazırlamış olduğunu ebru örnekleri bir çok alanda kullanılanmaktadır. Günümüzde ebru sanatının kullandığı yerleri bir görelim. Kitap ve defter kapları olarak kullanoılmaktadır. Ahşap deseni, Çeşitli kumaşlar üzerinde (başörtüsü desenleri), Cam süs eşyalarını süsleme maçlıdır. Yine aynı şekilde çini ve seramikleri renklendirir. Deri üzeri ve son yıllarda kullanımı hızla yaygınlaşan evlerimizin önemli bir dekoru duvar kağıtlarındada ebru sanatı kullanılır. Kadınların günlük hayatta vazgeçilmezi haline gelen fular ve eşarplara desen vermektedir. Aynı şekilde evlerimizin olmazsa olmazı perdeler içinde bu sanatın büyülü dünyasından yararllanılmaktadır.
Ebru Çeşitleri
Kendi içerisinde yaklaşık 20 farklı çeşidi bulunan ebru türleri olarak battal ebru öne çıkmaktadır. 2-3 Renkten oluşup, hazırlanmış olan suyun üzerine özel fırçalar yardımı ile damlacıklar şeklinde serpilmesi ile yapılır. Bu sanatın temeli olan batta ebru diğerlerine başlamadan önce ilk yapılanıdır. Diğer türleri ise gelgit, bülbül yuvası, taraklı, şal, hatip ve çiçek ebrusu gibi kendi içinde değişen türleri bulunmaktadır.
Ebru Malzemeleri Nelerdir?
Oldukça ucuz yollu bir sanat olan ebru malzemeleri zor gibi görünmesine karşın hepsini set halinde temin etme imkanınız bulunmaktadır. En önemli ebru malzemeleri olarak tekne, boya, kitreli su, sığır ödü, kağıt, tekne, fırça, biz ve taraklardır. Dediğim gibi hepsini tek tek bulmak yerine set halinde temin etmelisiniz. Ebru kağıdı normal kağıtlardan farklı olarak birinci kalite hamur ve emici özelliği olan mat kağıt seçilir. Zaten ebru kağıtları özel olarak üretilmektedir. Kağıdınız yanınızda bolca olmalı ilk denemede başarılı olamayabilirsiniz.