Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
Hayata gelen her insanı merhametli bir anne ve baba büyüterek yetişkin hale getirmektedir. Sonrasında benliğini bularak eğitim süreci sonrası mutlu bir evlilik ile yeni bir aile olma heyecanını yaşamaktadır. Görev ve sorumluluklarının arttığı bu süreçte aile bireylerinin özellikle bilmesi ve katılması gereken eğitimler bulunmaktadır. Bunun için sizlere iki farklı alanda eğitimler önerilmekte olup, Aile ve Tüketici Bilimleri ile Çocuk Gelişimi ve Eğitimi kurslarını mutlaka incelemelisiniz. Dilerseniz önerilen kurslara birlikte göz atalım.
Evlilik Öncesi Eğitim
Önereceğimiz eğitim ilk olarak evlilik arefesinde olan gençlere yönelik olup, mutlu bir aile kurmak isteyenler için sadece 40 saat sürecek olan bu kursta özellikle aile olma, aile bilinci, karar verme süreci, alışveriş ve tüketici haklarına dair olmazsa olmaz hususlar yer almaktadır. Yani evlenecek gençlere aile olmanın görev ve sorumlulukları anlatılmaktadır.
Bilinçli Hamilelik
Evliliklerin %60 gibi büyük bir bölümünde çiftler aynı yıl çocuk sahibi olmaktadır. Bu heyecanı ilk defa yaşayan anne mutlaka eğitime ihtiyaç duymaktadır. Gerekli olan bu eğitimi yine ücretsiz kurslarda bilinçli hamilelik ve doğuma hazırlık şeklindeki kurslarda bulacaksınız. Anne adayları gebelik sürecinde yapması ve yapmaması gerekenleri öğrenecekler. Kendileri ve bebek sağlığı için gerekli her detayı bu kurslarda bulacaksınız.
Bebek Beslenmesi
9 Aylık gebelik sürecinden sonra hayata merhaba diyen bebeğiniz özel bir ilgi ve bakıma ihtiyaç duymaktadır. Aynı şekilde önemli hususlardan biride beslenme süreci olup, anne adaylarına her zaman anne sütünün önemi anlatılmaktadır. Özellikle ilk 6 aylık süreçte olmazsa olmaz hale gelen anne sütü ve çocuğun ilerleyen süreçte nasıl beslenmesi gerektiğine dair bilgileri bu kurslarda öğreneceksiniz.
3-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri
Bebeklik süreci son bulup, okul öncesi çocuk haline gelen yavrularımız için gereken görev ve sorumluluklarımız artarak devam etmektedir. Özellikle 3-6 yaş arası çocuklarda oyun ve etkinlikler çocuğun gelişmesine çok önemli katkı sağladığı için mutlaka bu alanda annenin kendini geliştirmesi gerekir. 3-6 Yaş Çocuk Etkinlikleri kursuna katıldığınızda yaklaşık 500 saat saat sürecek kurslarda öz bakım, animasyon çalışmaları, kostüm hazırlama, drama, eğitici oyuncaklar ve doğa etkinlikleri, kukla yapımı, müzik etkinlikleri ve okul öncesi çocuklarda okuma yazmaya hazırlık aşaması öğretilmektedir. Böylece anne okul öncesi çocuğunu çok güzel bir şekilde yetiştirir.
Aile Eğitimi 7-11 Yaş
Okula başlayan çocukların daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Özellikle okulunda öğretmen ve öğrenci arkadaşlarına karşı görev ve sorumluluklarını hatırlatarak onlarla aynı ortam içinde sorunsuz bir şekilde yaşamayı öğretmek gerekir. Burada görevin büyük bir bölümü aile bireylerine düşmektedir. Aynı şekilde anne çocukların derslerine yardımcı olmalı ve mutlaka doğruluğunu kontrol etmelidir.
Aile Eğitimi 12-18 Yaş
Ve işte çocuklarımız için en önemli sürece geldik, ergenlik dönemi çocuğun adeta dönüm noktası olup, onun gelecekte başarılı olmasını sağlayacak süreç 12-18 yaş aralığında başlamaktadır. Özellikle anne babanın mutlu bir birlikteliği çocuğun psikolojisini olumlu yönde etkilediğini unutmayın. Geçimsizlik yaşayan anne babalar ise çocukları üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. O nedenle mutlaka aile saadetini sağlamak için anne ve baba gereken özveriyi göstermelidir.
Ergenlikte Kişilik ve Benlik Gelişimi
Bu yaşlardaki çocuklar kişilik ve benliklerini buldukları bir süreç olup, aile ihmalkar davranması halinde çocuklar kötü alışkanlıklara bulaşabilmektedir. Örnek vermek gerekirse sigara, alkol ve bağımlılık yapan maddeler 12-18 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. O nedenle çocuğumuzla sürekli iletişim halinde olarak onun kötü alışkanlıklardan uzak olmasını sağlamalıyız.
Ergen Sağlığı ve Çözüm Yolları
Bazı sağlık sorunları insanların geçiş dönemlerinde ortaya çıkar örnek vermek gerekirse ergenlik, gebelik, doğum, menopoz gibi geçiş süreçleri bulunmaktadır. Ergenlik döneminde de özellikle çocuğun gelişimine olumsuz etki eden sağlık sorunları bulunmaktadır. Çoğu zaman geçici olan bu sorunlar çocuğun utanmasına neden olur.
Jinekomasti (Erkeklerde Meme Büyümesi)
O sorunlardan biride ergen erkek çocuklarında 10-16 yaş arasında sık görülen bir sorun meme büyümesi ve yada tıp dilindeki tabiri ile Jinekomasti erkek memesindeki dokunun kontrolsüz büyümesi ile ortaya çıkmaktadır. Nedenleri arasında büyük oranda kadınlık hormonu Östrojenin daha fazla olması ile açıklanır. %90 Kendi kendine normale dönen bu sorun %10 gibi küçük bir oranda kalıcı hale gelmektedir. Ergenlik sonrası geçmemesi halinde ise mutlaka bir estetik uzmanına tedavi olmak gerekir.
İsmek Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Kursları
Evet arkadaşlar yukarıda madde madde yer alan eğitimleri Türkiye’nin her yerinde bulabilirsiniz. İstanbul’da yaşayanlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi İSMEK bu imkanı sağlamaktadır. Her hangi bir ücret ödemeden katılacağınız bu kursların büyük bir bölümü aynı zamanda MEB onaylı sertifika şeklinde gerçekleşmektedir. Bu eğitimi alan anneler ana okulu gibi eğitim kurumlarında çalışabilir.