Ülkemizin ekonomosi büyük bir oranda üretime dayalı olup, sanayi alanında yüzlerce sektör bulunmaktadır. Bu sektörlerin büyük bir bölümü metal üzerine olup, metal teknolojisi denince ilk akla gelen mesleklerden biri hiç şüphesiz Torna tezgahı olmaktadır. Gelişen teknoloji ile yeni bir boyut kazanan Torna Tezgahları CNC (Computer Numerical Control) yani Bilgisayar Sayımlı Yöntemler geliştirilmiştir. Bilgisayar komutları ile çalışan CNC Torna Tezgahları aynı zamanda yeni bir meslek dalınıda ortaya çıkarmıştır. CNC Torna tezgahını öğrenmek isteyenler için İşkur tarafından ücretsiz CNC kursları açılmakta olup, bu sayfada tüm detaylara yer vereceğiz.
CNC Torna Tezgahları Nedir?
Daha çok metal sanayi alanında kullanılsa da ahşap sanayi sektörü içinde kullanımı yaygındır. Kesme, Delme, Kazıma ve Boyama gibi işlemleri CNC tezgahları ile kolayca yapabilirsiniz. Bilgisayar destekli olan bu makinelerin üretime geçmeden önce bilgisayar ortamında programlanır ve simülasyon ile çalışması görülür.
CNC Tezgahı Nasıl Programlanır?
Bu işi uluslararası şekilde yapmak isteyenler için ilk önereceğimiz yöntem ISO (Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu) olup, bunun dışında ayrıca DIN (Alman Normları Enstitüsü) şeklinde alternatif bir yöntem daha bulunmaktadır. Tabiki gelişen teknoloji ile birlikte daha anlaşılır hale getirilmiş olan CNC Programlama aşamasında CAD CAM Programlama sistemi kullanılmaktadır.
CAD CAM Nedir, Ne İşe Yarar?
Ülkemizde yaygın olarak satılan CNC Tezgahları ISO Yada DIN yerine Genelde CAD CAM ile programlanmaktadır. CAD (Bilgisayar Destekli Dizayn) anlamına gelmekte olup, CNC Tezgahında yapılacak işlemin bilgisayar ortamında hazırlanması anlamına gelmektedir. CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) anlamına gelmektedir.
CNC Tezgahı Nasıl Öğrenilir?
Ülkemizde çıraklık ve iş yerinde yetişme her ne kadar yaygın olsa da CNC torna tezgahlarının öğrenilmesinde bu çok fazla etkili olmuyor. Daha açık konuşmak gerekirse, bu tezgahlar pahalı makineler olması nedeniyle ancak bu işi bilen insanlara teslim edilmekte ve yanında yetiştirmek için çırak yada vasıfsız elemana ihtiyaç duyulmuyor.
Ücretsiz CNC Kursuna Katılın
Türkiye’nin her yerinde iş bulabileceğiniz CNC Torna Tezgahını öğrenmek için size önerimiz ücretsiz CNC Kursları olacaktır. Türkiye’nin her yerinde bulma imkanınız olup, dikkatli ve araştırmacı biriyseniz bir kaç aylık eğitim ile sizde hayatınıza yön verecek bu mesleğe adım atabilirsiniz.
İşkur CNC Kursu Eğitim + Maaş İmkanı
2013 Yılına kadar kısa adı HEM olan Halk Eğitim Merkezleri tarafından da eğitimleri verilen CNC Kursu teçhizatın pahalı olması nedeniyle branş listesinden kaldırılmış olup, CNC eğitimi almak isteyenleri Türkiye İş Kurumu İşkur’a yönlendirmektedir. Türkiye’nin her yerinde meslek kursları açan İşkur diğer kurumlara göre daha avantajlı olduğunu aşağıdaki satırları okuduğunuzda göreceksiniz.
Eğitimler 675 Saat Sürmektedir
İşkur CNC Kursuna katılmmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. 675 Saat sürecek olan eğitimler tahminin 90 gün içerisinde tamamlanmakta ve iş hayatına hazır hale geleceksiniz.
İEP (İşbaşı Eğitim Programı)
İşkur CNC Kursuna katıldığınızda eğitimleriniz kurslar yerine içerisinde faal bir şekilde çalışan CNC tezgahlarında yapılmaktadır. Hafta içi ve duruma göre Cumartesi günüde yer alan eğitimler en az 5 en fazla 8 saat sürmektedir. Bazı durumlarda eğitimler vardiyalı olabilmektedir. İş başında öğreneceğiniz CNC Tezgahı size sadece mesleki eğitim kazandırmayıp, aynı zamanda İşkur tarafından günlük ödeme yapmaktadır.
Eğitim Bitince Ne Olacak?
Örnek Ayvaz A.Ş’de eğitime katıldınız ve 90 günlük İşbaşı Eğitim Programını tamamladınız sonunda ne olacak diye sorarsanız. Burada işveren sizin çalışma başarınızı ve performansınızı beğenmesi halinde size kadrosuna alabilir. Eğitim aldığınız yer sizi işe alması halinde İşkur o firmayı teşvik programları ile desteklemektedir. Fakat kadrosunda açık olmaması halinde ise eğitim sonunda kendinize CNC Operatörü arayan bir firma bulunursunuz. Bunuda İşkur’a kayıtlı firmalar arasında kolayca ulaşabilirsiniz.
CNC Operatörü Maaşları Ne Kadar?
Öncelikle kesinlikle bir vasıf olan CNC Operatörü kesinlikle vasıfsız maaşı ile yapılacak bir iş değildir. CNC Operatörü maaşları ise firmanızın kurumsal yapısı, hizmet verdiği alan, bulunduğu yer ve sosyal haklara bağlı olarak değişecektir.