Android Kursu
Gelişen teknoloji hayatımıza yeni meslekler ve istihdam alanları kazandırmaya devam ediyor. Türkiye’de kullanıcı sayısı 80 milyonu aşan mobil telefonlar akıllı hale geldikçe bu alanda daha fazla nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda kullanımı hızla artan akıllı telefonların işletim sistemlerii %80 gibi büyük oranda ANDROID kullanmaktadır. Kullanımı kolay ve sürekli özelleştirme imkanı sunan bu yazılım sizinde ilginizi çekiyorsa ücretsiz kurslarda Android ile Mobil Programlama eğitimlerine katılabilirsiniz.
İsmek Android ile Mobil Programlama Kursu
İlk ele alacağımız kurs İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi olup, Bilişim Teknolojileri alanında tercih edebileceğiniz onlarca branştan biri Android Kursu toplamda 192 saat sürecek kurslarda geniş kapsamlı eğitimler sizi bekliyor. Kurslarda sadece Android ile sınırlı kalmadan aynı zamanda Java ile yazılım geliştirme, Eclipse ile arayüz tasarımı, Sqlite veritabanı kullanımını öğreneceksiniz. 11 Farklı modülde eğitim verilecek olup, dilerseniz modüllere özetle bakalım.
Java İle Yazılım Geliştirme
İlk ele alacağımız modül bilgisayarlarında olmazsa olmaz yazılımı Java olup, eğitimin 4 farklı modülü Java eğitimleri konusuna ayrılmıştır. İlk işlenecek konu ile Java ile yazılım geliştirme olup, 8 saat gibi kısa süreli olan bu modülde daha çok yazılımı yakından tanıyacak, çalışma mantığını anlayacaksınız. Eğitim içeriğine baktığımızda ilk olarak Java mimarisi ile başlamaktadır. Devamında ise Java kurulumu ve geliştirme eğitimi ile modül geçilmekte ve daha ileri seviye eğitimlere adım atılmaktadır.
Java Dilinin Kullanımı Değerli arkadaşlar java dilinin ne olduğunu temel düzeyde anladıktan sonra ikinci modülde ise java dilinin dilinin yapıları yani en çok kullanılan hususları ele alınacaktır. Yapılar ile istediğiniz her şeyi kolayca kontrol edebilir ve yönlendirebilirsiniz. İlk olarak değişken yapıları ile başlayacak olan eğitim devamında Operatör Yapıları, Karar, Döngü ve Metot yapılarını uygulamalı öğreterek devam edecektir.
Java İle Nesnel Programlama Temel kodlar ve yapılarıda öğrendikten sonra artık küçük çaplı çalışmalara başlıyoruz. Bunun için ele alacağımız modül Java İle Nesnel Programlama olup, eğitimin ilk etabında sınıf yapıları ve nesneler yer almaktadır. Bu aşamayı da geçtiğinizde artık paket kavramı ile tanışmaya hazır hale geleceksiniz. Bu modülümüz paket kavramına ek olarak katılım kavramı hususunu öğreterek son bulacaktır.
Java İle İntentler
Bu bölümün son modülü olarak Java ile İntentler hususuna bakacağız. Modül toplamda 24 saat sürecek bir eğitim olup, kursiyerlere Adapters kullanmayı öğretirken aynı zamanda diyalog ekranlarının oluşturulması ve gerekliliği öğretilmektedir. Aynı şekilde Activity ile İntent kullanımı öğretilmektedir.
Android ve Uygulama Geliştirme Ortamı
Şimdi en çok heyecan duyacağınız modüle artık Android eğitimlerine giriş yapıyoruz. İlk modül olarak Android ve Uygulama Geliştirme Ortamı olup, 16 saat sürecek bu eğitimde kursiyerlere Android işletim sistemin temel ve mantıksal yapısı ile kullanım alanları anlatılmaktadır. Aynı şekilde gelişim ve geliştirme amaçlı kullanılan Studio, Eclipse ve Java JDK kurulumlarını yaparak bilgisayarında Android program yapabilir hale getirmeyi öğretecektir. Eğitim içeriğinde istenilen API’ye göre SDK paketleri yükleme ile test emulatörünün belirlenmesi ve ayarlama işlemi öğretilmektedir. Cihaz test araçları ve kullanımı ile Eclipse programının, arayüzü, araçları ve özelliklerini öğreneceksiniz.
Android Dosya Yönetimi ve Tercihler
Bu modülde ise daha çok hazırlayacağımız yazılımda kullanacağımız dosya işlemleri yer almaktadır. Bunun için genellikle XML kullanılacak olup, dosyadan okuma ve dosyaya yazma ile XML dosyalarında yer alan anahtar değer parametreleri hakkında bilgi edineceksiniz. Eğitim başlıklarına baktığımızda dosya işlemleri ve ortak tercih işlemleri şeklinde ikiye ayrıldığını görüyoruz.
Android ile Sqlite Veritabanı İşlemleri
Gerek İnternet gerekse mobil programlarda yer alan bilgiler (veriler) size sunulurken bir Veritabanından size çağrılmaktadır. Aynı şekilde üyelik vs işlemlerinde sizin girdiğiniz bilgiler veritabanına bir hücre açılarak eklenmektedir. Android işletim sistemi veritabanı olarak daha çok SQLITE kullanmaktadır. Bu nedenle eğitimin bu aşamasında Android ile Sqlite veritabanı eğitimi yer almaktadır. Sizden ricam bu aşamayı çok iyi takip etmenizdir. Çünkü kaçırdığınız bir bilgi maalesef başladığınız projenin yarıda kalmasına neden olabilir. Bu eğitimlerde ilk etapta SQLITE veritabanı oluşturma ile başlanacak olup, kayıt yapma, okuma, silme ve güncelleme işlemleri öğretilecektir.
Eclipse ile Arayüz Hazırlama
Gerek İnternet siteleri gerekse mobil programların yapımında sürekli yardımcı programlar kullanılır. Böylece işlemler daha kolay hale gelmektedir. Android programlama için kullanılan programlardan biride Eclipse olup, özellikle görüntü hazırlama amaçlı kullanılır. Hazırladığımız programın işlevi kadar ana ekranı da ilgi çekici olmalıdır. Renk seçimleri ve tasarım insanın gözünü yormadan uzun süre kullanmasını sağlamalıdır. Bunun için arayüz tasarımını Eclipse ile yapacağız. Eğitimin ilk aşamasında arayüz yapısı tasarlarken dikkat edilecekler ve Android ölçüm sistemi öğretilmektedir. Çünkü her işlem milimetrik olmalı ve mobil cihazların boyut farkları dikkate alınmalıdır. Arayüz tipleri kısmında 5 farklı tip öğretilecek olup, Liner layout yanı sıra Relative, Frame, Absolute ve Table Layout uygulaması öğretilmektedir. Aynı şekilde olmazsa olmaz hale gelen butonlar, fragmentler ve kontroller şeklinde bu modülüde geçmiş olacağız.
Android Uygulamalarını Yayınlama
Evet arkadaşlar 192 saat süren eğitimlerden baştan sona öğrendiğimizi düşünüyorum. Artık hazırladığımız programı insanlarla buluşturma aşamasına geçiyoruz. Hazırladığınız yazılımları insanlarla buluşturmanın en kolay yolu Android Market ve Google Play Store olup, buraya eklemek için gerekli hususları kursun sonunda uygulamalı olarak öğreneceksiniz. İki aşamalı eğitimlerde ilk olarak uygulamayı yayına hazırlama burada yayımlama işleminin başlatılması, Private Key, Alias ve şifre oluşturulması, log ve debug kodlarının incelenmesi, icon, screenshots belirlenmesi ile yazılımı kullanacaklar için bilgilendirme metni hazırlamayı göreceksiniz. Yayınlama aşamasında ise ilk olarak ekleyeceğimiz ortamda Publisher (yayıncı hesabı) oluşturarak başlıyoruz. Android Developer Console uygulamalarının kullanımı, uygulamanın APK dosyalarının yüklenmesi ve icon ile ekran görüntüsünün yüklenmesi ile son bulacaktır.
Android Kursu İsmek Mesleki Uzmanlık Merkezlerinde
Normal kurslardan farklı olması nedeniyle bu eğitim biraz kısıtlı kontenjan içermektedir. Eğitimleri İsmek Mesleki Uzmanlık Merkezlerinde yer alıp, kursiyer seçimi genellikle sınav ile yapılmaktadır. Kurs başvuruları İnternet üzerinden kursiyer.ismek.org adresinden online yapılmaktadır. Şimdiden tüm arkadaşlara başarılar dileriz.