Açık Öğretim İle Eğitime Devam Edebilirsiniz!

Son günlerde en çok konuşulan konulardan biri haline gelen Açık Öğretim 2023-2024 kayıtları (ilk dönemi) başladı.

15 Eylül 2023 ile 16 Ekim 2023 tarihleri arasında ilk kayıt ve kayıt yenileme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Açık Öğretim Meslek Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi kayıtlarında son gün 2 Ekim 2023’tür.

Açık öğretim

Açık Öğretim Kayıt Nasıl Yapılır?

Açık öğretim ilk kayıt ya da kayıt yenileme işlemi için, başvuru tarihlerinde; size en yakın Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne gelmeniz gerekir. 18 Yaşından küçüklerin, velisi ile gelmesi gerektiğini hatırlatmak istiyorum.

Bana en yakın Halk Eğitim Merkezi nerede? Diyenler için faydalı bir link paylaşmak istiyorum. Aşağıda yer alan bağlantıya tıkladığınızda, size en yakın Halk Eğitimi Merkezinin nerede olduğunu tüm detayları ile görebilirsiniz. https://mebbisyd.meb.gov.tr/kurumlistesi.aspx

Açılan sayfada size uygun seçimleri yapmalısınız;

  • Özel/Resmi Kurum: Resmi Kurumlar
  • İl: Yaşadığınız ili seçiniz.
  • İlçe: Yaşadığınız ilçeyi seçiniz.
  • Kurum Türü: Halk Eğitimi Merkezi

İstanbul’da mı yaşıyorsunuz? Cevabınız evet ise aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak, İstanbul’da hizmet veren 43 farklı Halk Eğitim Merkezinin adres, iletişim ve İnternet sitesi bilgilerine ulaşabilirsiniz. https://www.ismekkurs.com/istanbul-halk-egitim-merkezleri

Açık Öğretim İlk Kayıt Nedir, Kayıt Yenileme İle Arasındaki Fark Nedir? Açık öğretim ortaokulu ya da lise için ilk kez başvuru yapacaklar: İlk kayıt olarak tabir edilir. Daha önce kayıt yaptırdınız ve dönem sınavına katıldınız; sonraki dönem sınavlarına katılabilmek içinde (her dönem) kayıt yenileme işlemi yaptırmanız gerekir. Kayıt yenileme yapılmaması halinde sınava katılma hakkınız olmaz.

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

Açık Öğretim İlk Kayıt İçin Gerekli Belgeler;

En son ki eğitim durumunuza göre: (okur yazar, ilkokul mezunu, ortaokul terk, ortaokul mezunu ya da lise terk) durumuna göre farklı belgeler gerekmektedir. Yazının devamında açık öğretim ilk kayıt için gerekli belge türlerini görebilirsiniz. Listeden durumunuza uygun olan kısmı görebilirsiniz.

  • II. Kademe Okur Yazar Belgesi Olanlar: Okuma yazma bilmeyenler için Halk Eğitimi Merkezlerinde, “Yetişkinler için I. ve II. Kademe Okuma Yazma Öğretimi Ve Temel Eğitim Programı” bulunmaktadır. Burada eğitim alan ve sınavda başarılı olanlar, açık öğretim ortaokulu ile eğitimine devam edebilir. II. Kademe Okur Yazar Belgesi olan vatandaşlarımız kayıt için gerekli belge olarak, E-yaygın üzerinden bilgisi olduğu için sadece II. Kademe Okur Yazar Belgesinin aslı ve fotoğraf ile gelmeleri yeterli olacaktır.
  • İlkokul 5. Sınıftan Mezun Olanlar: Öğrenim belgesi (diploma) ya da diplomanın kayıp olması halinde, diploma kayıt örneğinin aslı istenmektedir. Ayrıca bir adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı istenmektedir.
  • İlköğretim veya Ortaokulların Ara Sınıflarından Ayrılan Öğrenciler: Eğitimini yarım bırakanlar için, eğitim aldığı kurumdan; okuduğu tüm sınıflara ait yıl sonu başarı notlarını gösteren tasdikname getirilmesi gerekir. Eğitim gördüğünüz okulun kapanması halinde ise ilçe Milli Eğitim Müdürlüğüne müracaat ederek ya da büyükşehirlerde yaşıyorsanız, yaşadığınız ilçenin Milli Eğitim Müdürlüğünden dilekçe vererek ihtiyacınız olan belgeyi alabilirsiniz. Tasdikname yanı sıra fotoğraf ve T.C. kimlik numaranızı gösteren kimlik getirmeyi unutmamalısınız.
  • İlköğretim ya da Ortaokul Mezunlar (Lise İlk Kayıt İşlemi) : Açık öğretim lisesi ilk kayıt işlemi yaptırmak isteyen ilköğretim ya da ortaokul mezunları, diploma ya da diploma kayıt örneğinin aslı yanı sıra açık öğretim lisesine kayıt dilekçesi ve fotoğraf ile başvuru yapabilirler.
  • Ortaöğretim Ara Sınıflarından Ayrılan (Lise Terk Öğrencilerden) : Lisenin herhangi bir kademesinden ayrılan, terk eden öğrencilerden ise eğitim gördüğü sınıflara ait notları gösteren tasdikname istenir.
  • E-okul Kayıtlı Öğrenciler: E-okul üzerinde kaydı bulunan arkadaşlarımız için bir adet biyometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı ile başvuru yapabilirler.
  • Yabancı Ülke Vatandaşı Öğrenciler: Açık öğretim okulları hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem de yabancı ülke vatandaşları için eğitim hizmeti vermektedir. Yabancı ülke vatandaşlarının yapması gereken ilk işlem T.C. kimlik numarası gösterir belge edinmektir. Bunun için İl Göç İdaresi Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekir. Ek olarak diploma ya da denklik belgesi ile fotoğraf getirmeleri gerekir.

KAYIT (SINAV) ÜCRETİ

Açık Öğretim Lisesi Ücretli mi?

Kayıt öncesi bilmeniz gereken bir diğer husus ise her dönem ödenmesi gereken sınav ücretidir. Açık öğretim ücretli mi? Şeklinde sorularla sık karşılaşıyoruz.

Açık öğretim ortaokulu ve lisesi için ücretlendirme yoktur. Fakat, sınava girebilmek için 50 TL’lik sınav ücreti + ilk kayıt ya da kayıt yenileme için hizmet aldığınız halk eğitimi merkezinin okul aile birliğine (ilk kayıtlarda 10, kayıt yenileme durumunda ise 5 TL) ücret alınır. Peki, bu ücretleri nereye yatıracağız? Hemen bu konuda merak edilen hususlara bakalım.

Açık Öğretim Sınav Ücretinden Muaf Gruplar;

Vatanımız için kanını, canını feda etmiş olan aziz Şehitlerimizin eşleri, çocukları, kardeşleri ve anne babaları ile Gaziler, Gazi eşleri, çocukları ve anne babaları da yine açık öğretim ücret muafiyetinden yararlanabilir. Ayrıca aşağıda listede yer alan diğer avantajlı gruplarda ücret muafiyetinden yararlanabilir.

15/7/2005 tarihli ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında
mahkemeler tarafından üzerine tedbir konulduğunu, İl/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararı ile Açık Öğretim Okullarına yönlendirilen öğrenciler, özel eğitim ihtiyacı olduğunu, 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında olduğunu,
Sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumunda kaldığını,
Sağlık Kurulu raporu ile en az % 40 engelli olduğunu,
Tutuklu veya hükümlü olduğunu,
belgelendirmek şartıyla ilk kayıt sınav ücreti ödemezler

Kredi Kartı İle Açık Öğretim Ödemesi;

En pratik yöntemlerden biri kredi kartı diyebilirim. Aşağıda yer alan bağlantıdan ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. https://odeme.meb.gov.tr/ Türkiye Cumhuriyeti, Milli Eğitim Bakanlığı ödeme sistemine ulaşmak için yukarıda yer alan bağlantıya tıklayınız. Sahte ve dolandırıcı İnternet sitelere karşı dikkatli olmalısınız. İşlem yaptığınız İnternet sitesinin meb.gov.tr uzantılı olduğuna dikkat ediniz.

Açılan sayfada, başvuru kısmından “AÇIK ÖĞRET.KUR.(LİSE-ORTA)İLK KAYIT KAYIT YENİLEME” işlemini seçerek devamında ise T.C. kimlik numarası ve telefon numaranızı yazarak işleme devam edebilirsiniz. Formda kullandığınız telefon numarası, kayıt esnasında kullandığınız, kullanacağınız numara ile aynı olmalıdır. Buradan yapacağınız ödeme sisteme düşerek, ödemeniz halk eğitimi merkezi yöneticisi tarafından da görülmektedir.

Banka ve ATM’den Açık Öğretim Ödemesi;

Kredi kartı ile uğraşmak istemeyenler içinse kamu bankalarının (Türkiye Halk Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ya da Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası) şube ya da ATM’lerinden hesabınız olsun olmasın ödeme işlemi yapabilirsiniz. ATM’den yapacağınız işlemlerde T.C. Kimlik numarası ve telefon numaranız kayıt esnasında kullandığınız bilgilerle eşleşmesi gerekir.

Banka İnternet Şubelerinden Açık Öğretim Ödemesi; Ziraat, Vakıfbank ya da Halk Bankasına ait hesabınız ve İnternet şubesi şifreniz varsa ödemenizi bu bankaların İnternet şubelerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Banka ya da ATM’den yapılacak ödeme 50 TL’lik sınav ücretidir. İlk kayıt ya da yenileme için alınan ücret ise halk eğitim merkezinde, görevli işlem esnasında imza ya da makbuz karşılığı tahsil etmektedir.

ÖĞRENCİ GİRİŞİ

Kaydınız yapılması ile birlikte size şifre verilmektedir. T.C. kimlik ya da öğrenci numaranız (kullanıcı adı olup,) verilen şifreniz ile size özel panele giriş yapabilirsiniz. Açık öğretim ortaokulu giriş için https://aionet.meb.gov.tr/OgrenciGiris.aspx adresini kullanabilirsiniz. Açık öğretim lisesi giriş içinse yine aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. https://aolweb.meb.gov.tr/ogrenci_giris.aspx

Açık öğretim öğrenci girişi

SINAV SİSTEMİ VE MEZUNİYET

Açık Lise Sınavları Ne Zaman?

Kayıt işlemlerini tamamladığımızda, geriye sınava hazırlanmak kalıyor. Halk eğitim merkezinde ilk kayıt ya da kayıt yenileme işleminin tamamlanması ile birlikte size bir belge verilir. Belgede ilk kayıt ise (Açık öğretim sitesi giriş bilgileri) yanı sıra en yakın sınav tarihi ve saat bilgileri yer alır. Kayıt yenileme sonrasında ise kişisel bilgiler yanı sıra alt kısımda sınav gün ve saatiniz ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

(Yazının en üst kısmında, açık öğretim kayıt ve sınav tarihlerini paylaşıyoruz.) Ayrıca, açık öğretim İnternet sitesinde de güncel duyurular yapılmaktadır.

Açık öğretim sınavları her yıl 3 farklı tarih aralığında (4 aylık periyotlarda) yapılır. Bu sınavlara girebilmek için her dönem kayıt yenileme işlemini yaptırmanız gerektiğini biliyoruz.

Açık Öğretim Sınavı Nasıl Oluyor? Sınava ilk defa girecekler için biraz bilgi verelim. Açık öğretim sisteminde eğitim: sınavlarda elde edeceğiniz başarılarla yürütülmektedir. Sınavda alacağınız notlar sizin mezuniyete hazırlayacaktır. Sınavlarda başarılı sayılabilmek için 45 ve üzeri not almanız gerekir. Her ders için 20 soru ve her bir doğru cevap 5 puan olarak değerlendirilmektedir. Yanlış cevaplarınız, doğru cevaplarınıza etkisi olmayacaktır. Açık öğretim sınavlarında çıkan sorulara mutlaka göz atmanızı öneririm. Bunun için aşağıda yer alan linkleri kullanaiblirsiniz.

Açık öğretim ortaokulu sınavlarda çıkan sorular ve cevaplarını görmek için aşağıda yer alan bağlantıyı kullanabilirsiniz. http://aio.meb.gov.tr/www/sinav-arsivi/icerik/20

Açık öğretim lisesi sınavlarında çıkmış soruları da yine aşağıda yer alan linkten görebilirsiniz. https://aol.meb.gov.tr/www/sinav-arsivi/icerik/15

Açık Öğretim Ortaokulu nasıl mezun olunur? İlk baştan yani 5. sınıftan başladığınızı kabul etsek bile 1 yıl içerisinde yani 3 sınav dönemi içerisinde mezun olabilirsiniz. Tabii ki bu 3 sınavın Türkçe dersi mutlaka başarılı olması gerekir. Yıl sonu aritmetik ortalaması 45 ve üzeri olması halinde mezun olabilir ve sonraki dönem lise kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Açık Öğretim Lisesi en çabuk nasıl biter? Sıfırdan yani lise 1’den başladığınızı düşündüğümüzde minimum 8 dönem sınavlara katılmanız gerekmektedir. Bu süreçte yine minimum 170 krediye ulaşmanız gerekir. Tabii ki hangi sınıftan başladığınız çok önemlidir. Eğitime başladığınız sınıf, mezuniyet zamanınızın belirlenmesi için önemlidir.

Açık Öğretim Nedir?

Açık öğretim okulları: Ortaokul, lise ve fakülte olmak üzere (Anadolu Üniversitesi) 3 kademeden oluşur. Kişinin mezun olduğu okulun bir üst kademesi ya da yarım bıraktı ise kaldığı yerden devam etmesini sağlar. Üst yaş sınırı olmaması nedeniyle, her yaşta okuma fırsatı olduğunu ortaya koyabilirsiniz. (1)

Kuruluş tarihlerine göz atalım mı? Açık öğretim ortaokulu 1998-1999 yılında kurulduğunu görüyoruz. Açık öğretim lisesi ise 1992-1993 eğitim öğretim yılında faaliyetlerine başladı. Onun öncesinde ise “Mektupla Öğretim Merkezi, Mektupla Öğretim Okulu” gibi uzaktan eğitim faaliyetleri bulunuyordu. (2)

Örnek: Geçmişte uygulanan 5 yıllık ilkokul döneminde mezun olan bir arkadaşımız, ortaokul 6. sınıfa kaydı yapılarak başlar. (5. Sınıf dersleri ve sınavlarından muaf sayılır.) Aynı şekilde ortaokul mezunu bir arkadaşımız ise açık öğretim lisesine kaydını yaptırabilir. Ya da ortaokulu tamamlamadı ise kaldığı yerden devam edebilir.

Örgün eğitim ile açık öğretim (yaygın eğitim) arasındaki farka baktığımızda: Okula gitmeye gerek olmadığını görüyoruz. Bu durum, çalışan ve cezaevinde bulunan hükümlüler için güzel bir fırsattır.

Açık öğretim nasıl işliyor? Diyenler için hemen açıklayalım. EBA yanı sıra ücretsiz sahip olabileceğiniz ders kitapları, ders videoları ve daha önce çıkmış soruların olduğu geniş çaplı soru arşivine erişebiliyorsunuz. Bu şekilde sınavlara hazırlanıyoruz.

Açık öğretim sınavları: Her yıl 3 farklı zaman aralığında yapılır. Sınavlara katılabilmek için, her dönem kayıt yenileme işlemini yaptırmanız gerekir. Sınavda başarılı sayılabilmek için: Her ders için 45 ve üzeri not almanız gerekir.

Örgün eğitim yaşı sürecinde ilkokul, ortaokul ya da lise eğitimine hiç dahil olmamış ya da bu okulların herhangi bir kademesinden ayrılmış, terk etmiş olanlar için; yarım kalan eğitimi tamamlama ve mezun olma fırsatı sunuluyor. Lise mezunu olduğunuzda ise örgün eğitim mezunları gibi üniversite sınavına (Yükseköğretim Kurumları Sınavına) girebilirsiniz. Sınav puanınıza göre ön lisans ya da lisans eğitiminize devam edebilirsiniz. (3)

SIK SORULAN SORULAR

Açık Öğretim Kitapları Nereden Alınır? Sınavlara hazırlanmak için ücretsiz verilen kitaplardan yararlanabilirsiniz. Açık öğretim kitaplarını, kayıt için tercih ettiğiniz halk eğitim merkezi müdürlüğünden ücretsiz alabilirsiniz. Ayrıca online kitapları (PDF formatında) bilgisayar ya da mobil cihazınıza indirerek kullanabilirsiniz.

Açık öğretim ortaokulu kitapları (online PDF) formatına aşağıda yer alan linkten ulaşabilirsiniz. http://aok.meb.gov.tr/kitap/index-2.html Açık öğretim lisesi kitaplarına (online PDF) ise yine aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. http://aok.meb.gov.tr/kitap/ Basılı kitaplar için halk eğitim merkezine gelmeniz gerekir. Kitaplar için herhangi bir ücret talep edilmez. (4)

Açık öğretim ile ilgili daha fazla bilgiye “Yaygın Eğitim Kurumları’nın” İnternet sitesinden ulaşabilirsiniz. https://www.yayginegitim.net/acik-ogretim-kayit/

REFERANSLAR

  1. Suğur, S., & Temmuz, G. Ş. TÜRKİYE’DE AÇIK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET AÇISINDAN İNCELENMESİ. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 61(3), 193-217.
  2. GÜÇLÜ, M., & BOZGEYİKLİ, H. (2017). TÜRKİYE’DE MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSELERİ: TARİHSEL GELİŞİM AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME. Hak İş Uluslararası Emek ve Toplum Dergisi, 6(14), 139-155.
  3. Özer, B. (1989). TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM: ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ’NİN UYGULAMALARI.
  4. Mutlu, M. E., Beyaz Korkut, M., & Yılmaz, Ü. (2006). Ders Kitaplarının Dağıtımı Amacıyla İnternetin Kullanılması: Açıköğretim e-Kitap Uygulaması Örneği. 6. Uluslararası Eğitim Teknolojileri, 1-7.
  5. BAŞARAN, M., DOĞAN, E., KARAOĞLU, E., & ŞAHİN, E. (2020). Koronavirüs (Covıd-19) pandemi sürecinin getirisi olan uzaktan eğitimin etkililiği üzerine bir çalışma. Academia Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(2), 368-397.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir